Какво трябва да знаем за житния режим на Дънов?

1
184
Добави коментар
teokostov
teokostov

Споделено от Иван Андонов.

Житният режим, даден от Петър Дънов започва тази година от 12-и февруари и продължава до 21- февруари, за тези, които могат да го завършат.

Иван Андонов споделя своя опит, който е събрал през последните около 10 години работа с режима, както и споделени с него мнения от приятели и познати.

Кога е най-добре да се започне режима?

Най-силно прочистващо действие би имал, ако се започне веднага след пълнолуние.

Но тогава, може да бъде прекалено силно за някои хора, затова може до 2-3 дни след пълнолуние да се започне.

Отделно всеки ден от седмицата е свързан с различно влияние-добродетел. Но да не забравяме, че и колективното правене на режима по едно и също време с хиляди хора, носи своите добри предимства.

Как да се приготвя житото?
Задължително е житото да се измива поне 3 пъти преди хранене!

Добре би било да се яде съвсем сурово. Накиснем ли го в гореща вода над 40 градуса, тогава то губи една част от ценните си елементи.

Лимецът  е много по-мек от другите жита и е съвсем възможно да се приема и суров, но ако е друг сорт жито, тогава това е по-трудно особено за хора с чувствителни зъби и трябва повечко време да престои във вода, за да омекне.

Но най-добре приготвеното жито за всеки, е това, което ни е вкусно. Ако не ни е вкусно по-добре да не го ядем или да си го приготвим по вкусен начин, било то варено дори. Доброто разположение е най-важно!

Колко ябълки, орехи, мед, лимони и задължителни ли са?

За мен само житото и горещата вода са задължителни, другите продукти са добавки. За някои хора те са нужни. Но да се храним обаче с повече ябълки, мед или орехи и по-малко жито, това вече изменя характера на житния режим, и макар и да носи други свои ползи, те са различни от влиянието, което дава самото житено зрънце.

Дъвченето на всяка хапка по 99 пъти носи голяма част от благата. Ако не знаем как да броим до 99 или ни е скучно, то важното е всеки път да дъвчим продължително, докато стане на ситна кашичка.

Къде са опасностите?
Изкушението винаги дебне: кафе, цигари и други стари страсти. Тук най-добрия приятел е волята, разумната мисъл – въздържанието.

Опасността най-често идва с преяждането от лакомия. Често срещано, особено след края на житния пост, който не е толкова труден. По-трудното е през първите дни след режима, тогава е нужна най-много воля. Непосредствено преди и след режима е задължително да се храним с леки растителни храни. Влизането и излизането от режима трябва да е един плавен процес. И най-най-опасно е преяждането.

Особено необходимо е да се погрижим и за душевната си храна по време на режима. Тук опасността идва, когато започнем един оплакващ, показен режим, от жажда за съпричастност, възхищение, похвала. Колкото по-малко показваме, че сме в режим, толкова по-вече ще придобием от благата за душата.

Опасно е да потънем в скука, или да се претоварваме всякак, особено психически. Решение: да си направим една красива програма, в която да включваме молитви, разходки в природата, хармонична музика, красиви занимания, творчество, полезни книги, мечтателство, градивни идеи, срещи с приятни хора и по едно малко добро за някой.