Да, крушката, която често забравяме да изгасим

3
222
Добави коментар
metalbeast
metalbeast

Да, крушката, която често забравяме да изгасим. Всъщност не за нея ще стане въпрос в статията, а за това как да си оптимизираме разходите.

Често още от деца ни повтарят да гасим крушката, като излезем от стаята, да не хабим излишно вода, да внимаваме да не харчим пари за неща, които не са ни нужни. Това е така, защото е много важно да се научим да оптимизираме разходите си от ранна възраст. От друга страна, обаче, това едва ли ни учи да осъзнаем стойността на парите и по- точно на труда, чрез който са изкарани. Хубаво е винаги да знаем, че парите не са най-важното нещо в живота, но те са вид оценка на труда ни и без тях не можем да си платим разходите, необходими ни за нормални условия за живот. Затова е много важно да имаме правилно отношение към парите. Те са просто средство за разплащане, но и заплащане на нашия труд. Зад парите обикновено стоят много часове работа, учене, нерви и емоции, така че е добре да мислим повече, когато харчиме за нещо, което не ни е толкова необходимо и важно. Това не значи да се лишаваме, да не се наслаждаваме на живота и да сме скъперници, разбира се. Но е важно да знаем как да намалим разходите при необходимост, като дългове или просто моментни финансови затруднения поради лошо стечение на обстоятелствата. 

И все пак като става дума за разходи, е добре да помислим от какво можем да спестим пари, без да правим лишения и без да нарушаваме стандарта си на живот. Все ще се окаже, че някоя често забравяна пусната крушка или пък нещо, което сме купили без да ни трябва ни увеличават разходите неусетно. За да се опитаме да оптимизираме разходите първо е добре да сметнем и опишем месечните разходи. Да си водим отчет за последните месеци, за да видим от кое можем да спестим. Така общата картина ще ни стане по-ясна и ще можем да си направим нужните изводи. Освен това този метод ни помага да помислим дали някоя месечна сметка не можем да я променим или спестим. По този начин, например, си промених абонаментния план на телефона с по-изгоден, както и вече обръщам повече внимание на това кой електроуред колко ток харчи. Да не забравяме, че електроуред, какъвто е лаптопът, също харчи ток и увеличава сметката ни, и от по-внимателната ни работа с него също можем да спестим малко. Например е за намаляване месечната консумация на ел. енергия можем да настроим екрана да се гаси след например 5 или 10 минути ако не извършваме някаква дейност и този метод наистина се отразява в сметката. Същото важи за музиката, за радиото и тв ако не ги слушаме и гледаме, или пък изобщо сме решили да излезем от къщи, но не сме ги изключили. Винаги има някой ел. уред, който често забравяме да изключваме, когато не ползваме и накрая ни увеличава сметката за ток. 

Също така ако сме т. нар нощни птици, защо да не използваме ел. уредите след 11 вечерта през лятото и след 10 вечерта през зимата, защото нощната тарифа е по-евтина. Например можем да ползваме уреди като бойлер, пералня и прахосмукачка късно вечер. Ползването на ел. уреди на нощна тарифа може да ни намали значително сметката за ток.