10 грешки, които не трябва да допускаме, ако искаме да сме успешни

1
195
Добави коментар
metalbeast
metalbeast

Всички знаем израза, че умните хора се учат от грешките си, а мъдрите – от грешките на другите. Това е така, затова ето 10 доказани съвета и грешки, от които да си вземем поука. 

1. Не е добре да се хвалим и самоизтъкваме твърде много. Това всеки би го разбрал различно в зависимост от житейския си опит и схващанията, които има, но не е трудно да преценим отстрани хората, които се хвалят в повече и че това не изглежда никак добре. Все пак има една умерена степен на хвалене, в която няма нищо нередно, даже точно тя стимулира околните също да се развиват и да бъдат успешни. Тук проблема е, когато хваленето изглежда нелепо и смешно отстрани, както и ако го правиме, за да впечатлим някого. В този случай обикновено се получава точно обратното, а именно вместо да ни се възхищава човекът отсреща, ще ни се присмее наум. 

2. За да бъдем успешни, трябва да бачкаме много здраво. Естествено, че няма как без това, то дори е излишно да го споменавам. Важно е също така да се стараем да работим умно. За да изкореним мързела в себе си, трябва да се опитаме да преценим кога той ни пречи, в какви ситуации и да се опитаме да си създадем правилните навици на труд и дисциплина. И е добре да се сещаме защо искаме да направим нещото, това би ни стимулирало да работим повече и да не се скатаваме.

3. Не трябва да имаме негативно отношение към нещата. В живота може да се случат много неприятни неща, но винаги трябва да се стараем да бъдем положително настроени. Всички добре знаем как влияе негативната енергия на някого около нас, особено ако трябва да прекарваме много време в близост до този човек. Нали не искаме да въздействаме така на околните и ние. А най-вече и на самите нас, защото това само може да ни донесе нови неприятности.

4. Не е добре да чакаме твърде много, когато трябва да вземем решение. Това е така, защото когато твърде дълго обмисляме дадена възможност, можем да пропуснем много други такива. Естествено, обаче, трябва да обмислим вероятните негативни и положителни последици от взетото решение. 

5. Трябва да се усмихваме, когато се срещаме с хора, а не да не изразяваме никакво отношение. Важно е да имаме предвид какво бързо впечатление оставяме у хората, когато се разминаваме в коридорите например, когато се запознаваме или когато отиваме на бизнес събитие.

6. Често започваме работа по повече от един проект едновременно. Това е една често извършвана грешка и добре знаем, колко много ни пречи да постигаме по-големи цели. Трябва да се опитаме да се фокусираме върху един проект, да следваме плана си и поставените от нас цели, а не да разпиляваме усилия и да губим време, като захващаме още няколко проекта, особено ако са много различни от основния.

7. Не си водим график и не си правим план. Това е много голяма грешка, ако искаме да бъдем успешни. Колкото по-рано се научим да си планираме работата, да ползваме инструменти за планиране на задачите и проектите си, толкова по-добре. Воденето на график със задачи за деня също е много важно, защото всички забравяме, колкото и да си мислим, че имаме добра памет. А някоя пропусната важна задача може да ни коства много нерви след това. Планирането на дейностите е много важно и за да не се лутаме кога какво да правим, да не губим фокус и просто за да ни се получават нещата добре. Без план губим много ценно време, както и пропускаме някои задачи. 

8. Подражаваме сляпо на някого или следваме сляпо някаква идеология или религия. Успешните хора не подражават сляпо на никого, нито вярват сляпо в религия или в идеология. Те вярват силно в себе си, макар че поставят всичко под съмнение и мислят много, те следват целите си, имат своята вътрешна увереност, както и правят своята собствена пътека. Успешните хора се вдъхновяват от много други успешни личности, но само черпят вдъхновение, без да ги копират във всяко отношение или да ги идолизират. Важно е да ползваме главата си иначе казано и да взимаме сами решения. Често зад сляпото подражаване или вярване стои страхът, че ако не направим нещо по определен начин, ще ни се случи нещо лошо, или пък страх, че можем да бъдем отхвърлени от обществото. Това е много голяма грешка и не бива да я допускаме. 

9. Не се опитвайте да контролирате всичко, защото просто не е възможно. Така е устроено обществото, че не всичко може и трябва да бъде под наш контрол. 

10. Страхът от неизвестното плаши много хора и това им пречи да рискуват и да постигат целите си. Естествено, рискът трябва да бъде премерен, но това не означава да се страхуваме от новото, неизвестното и промяната. Често промяната се оказва, че е за добро и притесненията ни са били напълно излишни и загуба на време и енергия.