10 документални филма, които ще ви накарат да погледнете света с нови очи

1
117
Добави коментар
setlans
setlans

10 документални филма, които ще ви накарат да погледнете света с нови очи, предоставени от dokumentalni.com.

Повечето хора обичат документални филми. Те ни предоставят друго виждане за света и ни карат да се замислим за живота си. И благодарение на това, че имаме достъп до Интернет, днес можем да се насладим на тонове безплатна информация.

Филмите, които сме подбрали в този списък покриват доста различни теми – ще разберем какво наистина има в храната ни; колко вредна е пластмасата; какво би могло да се случи, ако страната ни приеме еврото; защо все още медицината не може да открие лек за думата с „Р“ и още интересни теми.

10-те документални филма могат да се гледат онлайн и са преведени на български.

Честният магазин: Какво наистина има в храната ни / The Honest Supermarket Whats Really in Our Food (2019)

Можем ли да вярваме на магазините, че ни казват истината относно какво купуваме и как е произведено то? Или за тях най-важни са печалбите? За да разбере скритите истини зад ежедневните храни, BBC изгражда първия „честен магазин“.

Разчитайки на последните научни изследвания и на водещи учени от цяла Великобритания, екипът отваря магазин, в който върху етикетите на продуктите може да се види истинската история на тяхното производство и какво е влиянието им върху нас и околната среда. В лабораторията на магазина нови научни изследвания разкриват факти за храната, които магазините не ни казват.

Удавени в пластмаса / Drowning in Plastic (2018)

Лиз Бонин работи заедно с водещите в света морски биолози, за да разбере истинската опасност от пластмасата в океаните и какво означава тя за бъдещето на живота на планетата, включително и за нашия. Трилиони парчета пластмаса задавят източника на енергия на нашата планета – океаните, а засегнати са всички морски създания – от най-малкия планктон, до най-големите бозайници. Можем ли да спрем пластмасовата криза, преди да е станало твърде късно?

Еврото никога не е било по-проблематично – Янис Варуфакис (2019)

Икономистът Янис Варуфакис разяснява грешките при създаването на еврото и проблемите, пред които то е поставило редица държави от еврозоната преди и след избухването на световната криза през 2008 г. Този погрешен дизайн на европейската валута би засегнал и България в случай, че тя бъде приета и у нас.

Сексът в Япония: Да умреш за фирмата / Sex In Japan: Dying For Company (2018)

В последните десет години в Япония бушува сериозна криза с раждаемостта, която принуждава правителството да финансира срещи между неженени японци. В днешното японско общество близо половината от неженените японци под 34 години са девствени, като обясненията на този феномен варират от пристрастяване към виртуалния свят до особености в японската култура.

Австралийският телевизионен водещ Марк Фенел се опитва да стигне до корените на този проблем, който малко или много засяга почти всички съвременни общества.

Отровният кръг / De gifcirkel (2015)

В последните месеци в България зачестиха скандалите, засягащи вноса на отпадъци в страната. Документалният филм „Отровният кръг“ на холандския режисьор Вилфрид Коомен е задълбочено разследване на проблема с търговията и обезвреждането на промишлените отпадъци в Европа.

Търговията с химически отпадъци се оказва доходоносен бизнес за престъпниците. Италианската област Кампания се е превърнала в най-голямото нелегално сметище за отпадъци в Европа. Тук Камората, местният клон на мафията, изхвърля промишлените отпадъци на цяла Европа и Северна Америка.

Няма връщане назад, еп. 1 – Космически отпадъци / No Way Back: Space Debris (2019)

Освен сериозният проблем с неконтролираното изхвърляне на отпадъци по цялата планета, от десетилетия такъв проблем съществува и в орбита около Земята. Защо той трябва да ни тревожи не по-малко и даваме ли си сметка за начина, по който може сериозно да засегне живота на планетата? 

Мръсният циментен бизнес / Cement’s Dirty Business (2019)

Доскоро пещите на циментовите заводи, които трябва да развиват много високи температури за производството на продукта си, са се захранвали с изкопаеми горива. Това е водело до значителни разходи за циментопроизводителите.

Но в последните десетилетия се наблюдава нов феномен – вместо заводите да купуват горива, получават пари от търговците на отпадъци, за да захранват своите пещи с битови и индустриални отпадъци. Така производителите на цимент не само спестяват от разходи, но и започват да се радват на допълнителни печалби.

Думата с „Р“ / The C Word (2016)

Личен, важен, изненадващ и забавен документален филм за индустриите на смъртта, които причиняват рак, както и за науката, подценяваща превенцията. „Думата с Р“ се концентрира върху изследванията на д-р Дейвид Сърван-Шрайбер и неуспешния подход на западната медицина към рака.

Тайните на Ватикана / Secrets of the Vatican (2014)

Филмът обхваща периода след смъртта на Йоан Павел ІІ до първата година на папа Франциск, представяйки теория за причините за оттеглянето на Папа Бенедикт XVI през 2013 г. Филмът разглежда теми като сексуалното насилие на свещениците върху деца и младежи, ширещата се корупция на всички нива във Ватикана, спорните финансови операции на Ватиканската банка и обвързаността й с организираната престъпност.

Евромания / Euromania (2014)

Питер Влемикс повдига завесата на Европейския съюз и неговите институции – европарламента и Европейската комисия. Авторът е загрижен, че губи своята любима Холандия и се опитва да разбере какво наистина означава за хората да бъдат европейски граждани. По време на своето пътешествие той разкрива скритите механизми на ЕС и поставя въпроса: Трябва ли да живеем в една корпоративна Европа, вместо в една Европа на гражданите?

Избрахте ли си филм? Можете да споделите мнението си за някой от 10-те документални филма, които сме подбрали за вас, в социалните ни мрежи: Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / Съставихме списъка с „10 документални филма, които ще ви накарат да погледнете света с нови очи“, благодарение на dokumentalni.com