Никога не се намесвайте в тази ситуация

2
174
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

В магазина сте и изведнъж се чува силен писък, сълзи няма само едно търкалящо се на пода дете. То милото иска нещо, но няма да го получи. Затова вкарва всички познати оръжия в действие – крещи, търкаля се, хапе, щипе и дере, много. До него стой майка, на чието лице за 10 секунди се сменят всички цветове от дъгата. Проявите на детски инат са истинско изпитание за нервите на всеки родител. 

След първа сцена с главно действащо лице детето, но в кадър влиза и майката. Сценарият продължава така:

Действие първо – тя се прави, че нито го чува, нито го вижда. Пълното игнориране кара малкия човек да усили децибелите, да се затъркаля по земята или да хвърля къчове. В най-екстремните случай малкото си скубе косите от яд и безсилие.

Действие второ – майката започва преговори, целящи да успокои подивелия си наследник. Уви, мощният му рев заглушава нейните опити и те се провалят безуспешно.

Действие трето – тя е на път тотално да изгуби контрол и да помете всичко и всички с онзи инат на пода. Не се намесвайте и спрете да зяпате. След минутка всичко ще се оправи.

Ако не сте роднина или много близки приятели, никога не се намесвайте в тази картинка. Рискувате целият гняв, който се е натрупал в крехкото майчино тяло, да се стовари върху вас. Толкова бързо и мощно, че единственото, което ще можете да направите е да мигнете с очи. Това са моменти, в които на повечето хора им се вижда добра идея да отидат и да се скарат на детето или да пуснат някои жлъчен коментар.

Не го правете! Ако искате да помогнете, просто си вършете вашите неща.

Родителите имат няколко начина за справяне с този проблем. Единият вариант е да игнорират нежеланото поведение, като изчакват детето да се успокой. След като ситуацията е овладяна, може да се поговори с човечето и да се обясни кое поведение е нежелано. Вторият начин е да го разсеете от това, върху което се е фокусирало детето още преди емоциите да ескалират.