Смелият живот и ужасяваща смърт на агента под прикритие „Кики“ Камарена

2
112
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

През 1988 г. на бял свят се появява аудиозапис от изтезанията и разпитите на агента на DEA (Drug Enforcement Administration) под прикритие Кики Камарена. 

„Моля ви, поне ми превържете ребрата“, се чува гласът на агента. 

Записът е единственият от последните мъчителни моменти на Камарена преди екзекуцията му. Дали тази екзекуция е дело на членове на картел, корумпирани мексикански служители, или ЦРУ, остава загадка.

През 1981 г. DEA изпраща Камарена в Гвадалахара, Мексико. Той бързо помага за изграждането на информационна мрежа за дейностите по разпространението на наркотици в мексиканския картел Синалоа и легендарната му работа е в основата на „Наркос: Мексико“ на Netflix.

Камарена знае опасностите да бъдеш агент на DEA и също знае колко опасно би могло да бъде разследването на подобна групировка. Но повече от всичко иска да направи промяната във войната срещу наркотиците.

„Дори и да съм само един човек, аз мога да направя промяна“, казва веднъж Камарена на майка си, преди да стане агент.

Специален агент Енрике „Кики“ Камарена: Мъж с морална мисия

Енрике „Кики“ Камарена е роден в многодетно мексиканско семейство на 26 юли 1947 г. в Мексикали, Мексико. Когато е деветгодишен, семейството му се мести в Калексико, Калифорния.Той и съпругата му от Женева „Мика“ Камарена се запознават в гимназията. След като служи при американските пехотинци, Камарена започва работа като пожарникар в Калексико. След това през 1972 г. завършва колежа в Империал Вали като доцент по наказателно правосъдие и започва работа като местен полицейски служител.

Неговият опит в работата като полицай в областта на наркотичните вещества му отваря вратата да се присъедини към DEA през 1974 г., година след като президентът Никсън създава агенцията. Но сестра му Мирна Камарена всъщност е първата, която се присъедини към агенцията. Тя работи като секретар на DEA в Истанбул, когато брат ѝ изчезва.

За братята и сестрите Камарена това, че е специален агент във войната срещу наркотиците, изглежда като опасна игра за баща на три деца. Брат им Едуардо е убит по-рано във Виетнамската война, а майка им Дора не може да понесе мисълта да загуби още едно дете. Но Дора вярва в сина си, а Кики Камарена вярва в своята мисия – дори ако това означаваше да изложи живота си на риск.

Междувременно президентът Никсън води война срещу наркотиците…

Точният характер на работата на DEA в Мексико все още се разисква, но президентът Никсън представя този дейност на американския народ просто като Война срещу наркотиците. Само че това не е точно истината, казва бившият помощник на Никсън Джон Ерлихман през 2019 година. 

„Кампанията на Никсън през 1968 г. и Белият дом на Никсън след нея имаха двама врагове: антивоенните леви и черните“, казва Ерлихман.

„Разбираш ли какво казвам? Знаехме, че не можем незаконно да бъдем нито срещу войната, нито срещу черните, но като накараме обществото да свързва хипитата с марихуана и чернокожи с хероин и след това да криминализираме и двете, бихме могли да нарушим тези закони. Можем да арестуваме лидерите им, да нахлуем в домовете им, да разделим срещите им и да ги оскверним всяка вечер по новините“, казва той.

Войната срещу наркотиците на Никсън може би беше представена на обществеността като фантазия, но опустошението, което нанесе на хората по границата с Мексико и САЩ, беше много истинско. Търсенето на наркотици внезапно скочи и търговията и транспортирането им бързо се превърнаха в индустрия за милиарди долари. Картелите станаха толкова богати и мощни, че дори DEA не можеше да ги спре. Поне докато Кики Камарена дойде.

Ловът за „Кръстникът“ на кокаина, Феликс Галардо

Някои наричат ​​шефа на Гуадалахара Картел Мигел Анхел Феликс Галардо мексиканеца Пабло Ескобар, но други твърдят, че „Ел Падрино“ или „Кръстникът“ е по-скоро бизнесмен. Голямата разлика между двамата беше, че Ескобар изгражда своята империя върху производството, докато империята на Галардо се занимава най-вече с разпространение.

Галардо беше лидер на картела в Гуадалахара заедно с Рафаел Каро Кинтеро и Ернесто Фонсека Карило. Въпреки че има по-малко кръвопролития, обвързани с името на Галардо, той все пак си спечели прозвището на Ел Падрино с безмилостния си апетит за печалба. Разбиването на дистрибуторската мрежа на Галардо беше приоритет номер едно на Кики Камарена като агент на DEA под прикритие в Гуадалахара.

Опасностите от навлизането в света на картела обаче бяха очевидни за Камарена още в началото и той направи всичко възможно, за да предпази семейството си, като ги държи в неведение колко опасна е работата му в действителност. Дълбоко в себе си, казва съпругата му Мика, аз знаех всичко. В интервю за San Diego Union-Tribune през 2010 г. тя сподели:

„Мисля, че знанието за опасността винаги го е имало. Работата, която изпълняваше, никога не беше свършена на това ниво. Той ми казваше много малко, защото не искаше да се тревожа. Но аз знаех“.

Повече от четири години Камарена следи отблизо движенията на картела Гуадалахара. Тогава той решава да отиде на почивка. Използвайки надзорен самолет, намира огромната ферма за марихуана „Ранчо Буфало“ и води 400 мексикански полицаи да я унищожат. Това го превръща в герой в DEA, но победата на Камарена е краткотрайна. Той е под прицел, но дали тази заплаха е от картела в Гвадалахара или неговата собствена страна е това, което прави тази история още по-трагична.

Кой наистина уби агент Кики Камарена?

На 7 февруари 1985 г. група въоръжени мъже отвличат Кики Камарена посред бял ден, докато той напуска американското консулство в Гуадалахара, Мексико, за да се срещне със съпругата си на обяд. Камарена не се съпротивлява, докато мъжете го придружават да се качи в микробус. Последният ден, в който някой отново го вижда жив.

Ранното разследване на смъртта на Кики Камарена предполага, че това е отплата за неговото унищожение на „Ранчо Бъфало“. В резултат лидерите на картела Феликс Галардо и Рафаел Каро Кинтеро получават по-голямата част от вината за смъртта му. Кинтеро получава присъда от 40 години затвор, но излежа едва 28 години, когато излиза използвайки правна вратичка. Все още издирван от американските власти е и до днес.

Междувременно Галардо, който вече е на 74 години, все още лежи в затвора. В ранните си затворнически дневници пише, че е невинен за смъртта на Кики Камарена.

„Който би убил агент на DEA, трябва да е луд“, казва на полицията по време на разпит. Галардо настоява, че „не е луд“.

„Бях отведен в DEA. Поздравих ги и те искаха да поговорим. Отговорих само, че нямам участие в случая с Камарена и казах:

„Само луд ще го направи и аз не съм луд. Силно съжалявам за загубата на вашия агент“.

Месец след отвличането тялото на специален агент Кики Камарена е намерено от DEA на 70 мили извън Гуадалахара, Мексико. С него DEA намира и тялото на капитан Алфредо Завала Авелар, мексикански пилот, който помага на Камарена да направи въздушни снимки на „Ранчо Бъфало“. Телата на двамата мъже са вързани със следи от тежък побой и простреляни с множество куршуми. Черепът, челюстта, носът и скулите на Камарена са смазани, ребрата му – счупени, а в черепа му има дупка.

Амфетамини и други лекарства, открити в доклада от токсикология, говорят за това, че Камарена е бил принуден да остане в съзнание, докато е измъчван. Отговорът на DEA за смъртта на Кики Камарена е стартирането на операция „Лийенда“, която до ден днешен е най-голямата в борбата с наркотици и убийства, предприемани някога. Операцията завинаги променя структурата на картелите в Мексико, след като юмруците на САЩ са стоварени върху бизнеса с наркотици.

Легендарният журналист Чарлз Боудън прекара 16 години в проучване на залавянето, изтезанията, разпитите и осакатяванията на Камарена и съставя увлекателен разказ, макар и с много кръв и измама. Въпреки това, според Боудън, убийството на Камарена вече е било разрешено от агент на DEA, назначен по случая, когато той все още е в неизвестност.

Мъжете вътре в стаята за изтезания и разпити

Агентът на DEA Хектор Берел и Кики Камарена никога не са се срещали лично, но са се познавали и са споделяли информация за случая. Според Боудън Берел установява, че ЦРУ е отговорно за смъртта на Камарена, но неговите открития са посрещнати от задънена улица.

„На 3 януари 1989 г. по делото е назначен специален агент Хектор Берел“, пише Боудън. „До септември 1989 г. той научи от свидетели за участие на ЦРУ. До април 1994 г. Берел е отстранен от делото. Две години по-късно той се пенсионира“.

И все пак Берез разгласи публично това, което знаеше

В телевизионно интервю през 2013 г. пред FOX News Берел, друг бивш агент на DEA на име Фил Джордан и изпълнител на ЦРУ на име Тош Плъмли споделят убеждението, че ЦРУ е виновна за смъртта на Камарена.

„Аз знам, а и това ми каза бивш шеф на федералната полиция в Мексико – Коменданте Калдерони. ЦРУ е участвало в движението на наркотици от Южна Америка до Мексико и САЩ“, казва Джордан в интервюто.

„Мексиканските власти ми казаха, че в стаята за разпити на Камарена са били оперативни лица от ЦРУ – всъщност провеждали разпита и записвали Кики“.

Наследството на Кики Камарена във войната с наркотиците на Никсън

Жертвата на Кики Камарена във войната срещу наркотиците не остава незабелязана. През 1988 г., точно когато разследването за убийството му започва, списание TIME го поставя на корицата. Той получава много награди по време на работа си в DEA и посмъртно получава наградата на Администратора, най-високото отличие, давано от организацията.

В сегмент на CBS Evening News синът на Камарена Енрике-младши обяснява как баща му го вдъхновява да стане съдия. Във Фресно днес DEA е домакин на ежегоден голф турнир, кръстен на него. Училище, библиотека и улица в родния му град Калексико, Калифорния, също са кръстени на него. В негова чест е създадена и националната годишна Седмица на червените ленти, която учи децата и младежите в училище да избягват употребата на наркотици.

Сградата на DEA в Сан Диего, пътят в долината Кармел и разузнавателният център Ел Пасо в Тексас носят името на Камарена. Името му бе добавено и към мемориала на правоохранителните органи във Вашингтон, окръг Колумбия. След убийството на съпруга си, Женева „Мика” Камарена се мести с трите си момчета обратно в Съединените щати. Сега тя ръководи образователната фондация „Енрике С. Камарена“, която предоставя стипендии на ученици от гимназията и застъпници за превенция на наркотиците.

Въпреки че малко се знае публично за двама от тримата синове на Камарена, единият следва стъпките на баща си. Енрике С. Камарена-младши полага клетва през 2014 г., за да стане съдия на Висшия съд в Сан Диего. Преди това той е служил 15 години като заместник-окръжен прокурор в окръг Сан Диего.

Той е на 11 години, когато баща му изчезва.

„Знаете ли, аз мисля за него всеки ден“, казва Камарена-младши по време на церемонията по полагането на клетва. На въпроса дали смята, че DEA е направила достатъчно, за да изправи убийците на Камарена пред правосъдието, Мика отговаря, че смята, че знаят ключовите хора, които са отговорни.

„Но се старая да не се концентрирам върху това, защото това ще ми попречи да си върша работата и нещата, които трябва да правя. Ако това се случи – значи съм отставила картелите да спечелят.“

За майката на Камарена – Дора, всеки документален или телевизионен сериал за неговата работа е възможност да запази наследството на сина си живо. 

„Той даде пълната си сила и всичко възможно за борбата с наркотрафика в чужда държава. Той даде пример …“.

Всъщност Кики Камарена наистина направи промени. Неговите години на работа под прикритие помагат за старта на най-голямата акция за борба с мексиканските картели в историята на DEA. И въпреки че Камарена не доживя да го види, поколения след него се възползват от това.