Цялата истина за испанския грип през 1918 г.

2
147
Добави коментар
teokostov
teokostov

Цялата истина за испанския грип през 1918 г.

Изследване, ръководено от Майкъл Воробей от университета в Аризона, САЩ дава отговор на една от най-големите биомедицински загадки за миналия век, съобщи електронното издание на ABC.es.

Става дума за пандемичния грипен вирус през 1918 г ( H1N1),  наречен още „испански”, който причинява необичайно висока смъртност – над 50 млн. души. Според проучването,  типовете грипен вирус, към който едно лице е било изложено по време на детството може да предскаже бъдеща чувствителност към грипни щамове на вируса – информация, която може да бъде от полза на вирусолози и епидемиолози.

„Пандемията от грип през 1918 г. поставя много въпроси: „Откъде идва този вирус? Защо е толкова смъртоносен? И защо убива толкова млади хора, които на практика са били здрави?, казва Воробей.  По думите му, отговорът на тези въпроси ще внесе яснота,  дали подобна ситуация може да случи в бъдеще и дали е имало нещо специално в тази опустошителна пандемия.

Изследователите подходили иновативно. Воборей и неговите колеги изготвили своеобразен молекулярен часовник, за да установят произхода на грипния вирус от 1918 ( H1N1) като създали серия от гени от  класическия свинския грип и сезонния грип, който циркулирал  от 1918 чак до 1957 г.

Изненадващо, учените не открили никакви доказателства за съществуващите хипотези , че  вируса от 1918 г. е дошъл направо от птици или е свързан с обмен на гени между  паразитирашите по човека грипни щамове и свинския грип. Вместо това те смятат, че хората вероятно са го прихванали от птици 10-15 години преди идването на 1918 година. „Може би това е липсващото парче в пъзела”, казва Воробей.

За разлика,  класическия сезонен грип е по-смъртоносен за кърмачета и възрастни хора, които имат по-слаба имунна система.  Испанският грип е засегнал преди всичко хора на възраст между 20 и 40 години, които са развили различни животозастрашаващи вторични инфекции, най-вече пневмония.

Според учените, тези хора, които са били родени между 1880 и 1900 г. по време на детството си са се сблъскали с вируса H3N8 и това ги е направило особено уязвими за грипния вирус, появил се през 1918 година.

Светлана ЖЕЛЕВА