Автомобилното шоу в Женева се отменя заради коронавируса

1
139
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Швейцария забрани големите събития, които биха привлекли повече от 1000 души. Това е извънредна мярка за ограничаване на новата коронавирусна епидемия и налага отмяна на автомобилното изложение в Женева следващата седмица, съобщава Reuters.

Този ход има за цел да възпрепятства събирането на големи тълпи на затворени пространства, като концертни зали и карнавални тържества. Засега мярката няма да се прилага за гари и търговски центрове, където хората имат само мимолетен контакт, са заявили швейцарските власти.

„С оглед на настоящата ситуация и разпространението на коронавируса, Федералният съвет категоризира ситуацията в Швейцария като „специална“ по отношение на Закона за епидемиите“, заяви кабинетът след заседание днес. „Мащабните събития, включващи повече от 1000 души, трябва да бъдат забранени. Забраната влиза в сила незабавно и ще се прилага най-малко до 15 март“, се казва още.

Организаторите на автомобилното изложение в Женева Palexpo информираха производителите на автомобили, че международното събитие е прекратено, съобщиха за Reuters трима запознати с въпроса. Говорителят на организатора е отказал официален коментар.

Десетки търговски панаири и индустриални конференции са отложени заради ограничаването на пътуванията и опасенията относно разпространението на коронавируса.

Държави на три континента вече съобщиха за случаи на коронавирус в петък, докато светът се подготвя за пандемия. Броят на потвърдените случаи в Швейцария е нараснал до 15, а над 100 души са под карантина, заяви правителственият министър Ален Берсет. „Имаме контрол над ситуацията, но това може да се промени много бързо“, каза той на пресконференция в Берн, добавяйки, че забраната със сигурност ще засегне швейцарската икономика.

Индексът на сините чипове SSMI спадна с 3.4% днес на фона на разгрома на финансовите пазари заради опасенията, че разпространението на вируса може да предизвика глобална рецесия.

Като обявява „специална“ ситуация, федералното правителство на Швейцария може да нареди мерки, които обикновено са отговорност на регионалните кантони.

С разпространението на епидемията кантонът Базел-Сити постави няколко деца под двуседмична карантина в четвъртък, след като един от техните болногледачи даде положителна проба за вируса.

В Женева говорителят на Организацията на обединените нации Роландо Гомес заяви, че световният орган преразглежда какво въздействие ще има швейцарската забрана. „Четириседмичната сесия на Съвета за правата на човека, която се провежда сега, ще привлече повече от 1000 участници“, каза той.

Годишният ски маратон на Енгадин, едно от най-големите световни състезания по ски бягане с около 14 000 участници, вече беше отменен поради опасения от епидемията от коронавирус, съобщиха организаторите в четвъртък.