Неутропеничен ентероколит при онкоболни

1
128
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Ако сте онкоболен пациент на когото предстой или вече е започнал химиолечение, то трябва да знаете, че е възможно да възникнат някой усложнения едно от който е неутропеничния ентероколит. Подробно за състоянието можете да се инфермирате от лекуващия Ви лекар. Той ще Ви обясни всички симптоми, за които трябва да следите!

Какво представлява неутропеничния ентероколит?

Неутропеничния ентероколит представлява животозастрашаващ некротизиращ ентероколит, възникващ предимно при неутропенични пациенти. Други термини,  използвани за описване на този синдром, могат да включват “некротизиращ ентероколит” и “илеоцекален синдром.” Неутропеничния ентероколит се среща  най-често при индивиди с хематологични злокачествени заболявания, които са неутропенични и имат нарушение на целостта на лигавицата на  червата в резултат на цитотоксична химиотерапия.

Думата “Тифлит” като термин (от гръцката дума “тифлон” или цекум) описва неутропеничен ентероколит на  илеоцекалния регион, а за предпочитане е да се използва по-общиятермин “неутропеничен ентероколит”, тъй като често участват други части на тънкото  и/или дебелото черво.

Неутропеничния ентероколит е патологично състояние, свързано с увреждане на лигавицата на червата, които се характеризира с проявата на същите симптоми, както при  един апендицит, например. В случай на неточна или непълна диагноза, пациентите с тази диагноза се изпращат на операционната маса.

Ако не се проведе своевременно  и цялостно лечение на неутропеничния ентероколит, заболяването става хронично, с латентен ход и периоди на обостряне, които се характеризират с появата на внезапна  болка в илиачната област вдясно, развитието на диария и повишаване на телесната температура.

Прични за неутропеничния ентероколит

Вероятните причини за развитието на тази патология могат да бъдат патогенетични фактори, като например:

1.Наличието в диетата на храни с много груби фибри;
2.Консумация на прекомерни количества пушени, осолени и/или пържени храни;
3.Използването на продукти, съдържащи голям брой багрила и консерванти;
4.Усложнения след перитонит и хроничен апендицит;
5.Сепсис на вътрешните органи;
6.Чревни инфекции: болест на Крон, улцерозен колит, дизентерия, ротавирусни инфекции, хранителни инфекции, холера, коремен тиф, салмонелоза;
7.Непоносимост към лактоза, глутен и някои други животински и растителни протеини;
8.Органични лезии на лигавицата на дебелите и тънките черва в резултат на други заболявания на храносмилателния тракт (жлъчен мехур, стомах, панкреас);
9.Кандидоза на коремната кухина;
10.Хронична дисбиоза.

Симптоми при неутропеничния ентероколит

Заболяването се проявява като внезапна атака, която по симптоми е много подобна на апендицита. Пациентът е обезпокоен от острата болка, например в областта на илеума от дясната  страна. Болката може да излъчва, както към вътрешното бедро, така и към ингвиналната област. Пристъп може да се развие около час след хранене. Температурата  на пациента може значително да се повиши като може да се почувства слабост и втрисане, които да са свързани с повишено изпотяване и главоболие.

След около два часа може да се появи гадене и честа диария. Повръщането при това заболяване е рядко.

При хроничен неутропеничен ентероколит симптомите са още по-слабо изразени. В периода на ремисия при пациенти изобщо няма отклонения от нормата. Всяко психологическо,
или физическо натоварване, както и неспазване на определена диета може да провокира обостряне на неутропеничния ентероколит.

Общият симптоматичен комплекс на неутропеничния ентероколит е много подобен на проявата на остра атака на апендицит, следователно е необходимо задълбочено изследване
на пациента.

Диагностика

За изясняване на диагнозата е необходима диференциална диагноза, за да се премахне необходимостта от операция. Пациентът преминава цялостен преглед:

1.Общ кръвен тест.
2.Рентгеново изследване за проверка на наличието на удебеляване на цекума и стесняване на лумена на него.
3.На жените се предписва консултация с гинеколог и ултразвук, за да се изключат кистозни промени в яйчниците и извънматочна бременност.

Източник на информация:

1.https://www.uptodate.com/contents/neutropenic-enterocolitis-typhlitis
2.https://medihost.ru/glossary/diseases/tiflit_435