Не, Боинг не разчита на руски технологии за кацането на кораба Старлайнър

1
138
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: корабът „Старлайнър“ по време на пътешествието му към Флорида след първата космическа мисия. Photo credit : Boeing

1 март 2020 г. 22:50 ч.

Светослав Александров. На 21-ви февруари на страниците на ТАСС се появи любопитна публикация, която се позовава на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин. Публикацията разказва, че Боинг поръчва части от руските предприятия във Воронеж, които са нужни за безопасното кацане на „Старлайнър“ на Земята след космически полет. 

„В системата за кацане те (т.е. воронежките предприятия) правят нещо по тяхна поръчка, правят го за Боинг. Сам се удивих, когато научих“ – съобщи Рогозин. 

Тази история, съвсем естествено, се разпространи бързо – и напълно предсказуемо послужи за пропагандни цели. Ето ги, ще се говори сега в определени кръгове – тия американци не стига, че си изстрелват ракетите с руски двигатели, но без руснаците не могат и да кацат. 

Или поне щеше да се говори, ако историята беше в по-голямата си степен вярна. Пропагандата рядко си служи със стопроцентови лъжи – обикновено има зрънце истина, от което се правят грандиозни и често пъти неточни изводи. 

Зрънцето истина в случая е, че Боинг наистина купуват компонент от Русия за „Старлайнър“! В петък на специална пресконференция компанията оповести какъв точно е той – става въпрос за кутия за авионика. Това е стар компонент, който отдавна се използва на Международната космическа станция. Конкретно за „Старлайнър“ компонентът ще бъде използван едва след скачването и то като конвертор за мощност, а не в системата за кацане.

Иначе „Старлайнър“ използва системи за кацане, които са разработени в САЩ.

Няма спор, че корабът на Боинг е донякъде уязвим за пропагандни цели, защото поне в началото на неговата експлоатация ще бъде изстрелван с ракета „Атлас 5“, оборудвана с двигатели „РД-180“, построени в Русия. Но тук говорим само и единствено за ракетата-носител, не за кораба, който си е екипиран с американски двигатели. „Старлайнър“ е агностичен по отношение на ракетите, с които може да лети – дори ако се наложи може да бъде изстрелван с чисто американската ракета „Фолкън 9“. Надали ще се стигне до този вариант – понастоящем се строи ракетата-заместител на „Атлас 5“, която ще се казва „Вулкан“ и тя ще бъде оборудвана с американски двигатели, построени от Блу Ориджин. Доставката на двигателите за „Вулкан“ ще започне още през май тази година. 

Не мога да пропусна да напомня също така, че каквито и критики да съществуват по адрес на Боинг, те не могат да засегнат неговия конкурент СпейсЕкс. Вече е сигурно, че първият пилотиран орбитален полет на САЩ след приключването на програмата „Космическа совалка“, който ще бъде проведен по-късно през 2020-та, ще се осъществи с кораба „Крю Драгън“ на СпейсЕкс. А в неговия случай руски двигатели или каквато и да е руска технология няма. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/