Тествайте гените си, преди да си купите лекарства

4
197
Добави коментар
epis
epis

Колкото и напреднала да е медицината, лекарствената терапия често не върши онова чудо, на което се надяваме. Научните открития са почти ежедневни, но и най-ефективните препарати, с които разполагат медиците, не могат да гарантират подобряване на състоянието на голяма част от пациентите.

Около 40 на сто от хората, които страдат от депресия, диабет или астматични пристъпи, не чувстват положителен резултат от предписваните им стандартно лекарства. Процентът скача с около 20 на сто повече при заболявания като артрит, Алцхаймер, рак. Причината се крие в самата разработка на лечението. Медикаментите се одобряват за пускане в употреба, ако определен брой хора с подобни симптоми реагират добре на клиничните изпитания. Онези, които обаче не са забелязали ефект, никой не проучва по-задълбочено.

Когато медикаментът започне да се произвежда и се въведе в търговската мрежа, той се предписва масово и доста от хората, също както по време на тестовете, установяват, че лекарственото чудо няма предполагаемия магически ефект върху тях.

В началото на 21-ви век този метод на разработване на лекарства е спомогнал за откриването на доста ценни видове, но днес този стил се счита за остарял и дори опасен. Всички ние имаме уникални характеристики, а заболяванията ни и реакцията ни към терапията не могат да бъдат предвидени винаги.

Персонализирана медицина
Индивидуалният подход се състои в това да бъдат проучени генетичните данни на пациентите, за да се прецизира цялостното му здраве на молекулярно ниво. Едва тогава може да се установи лечението, което би било ефективно за конкретния човек, както и за други с подобен генетичен профил.

Комбинацията ни от гени, с които сме родени, влияе не само върху външните ни белези – тя описва предпоставките и склонностите към дадени здравословни състояния. Всеки от нас има вероятност да се разболее от нещо с възрастта, да усвоява дадена храна по-добре от друга, да реагира по определен начин на някои лекарства и т.н. Тези фактори са подвластни основно на гените.

Такава е ролята на персонализираната медицина. Засега той се оказва особено полезен в сферата на онкологията.

Генетичната информация вече е сравнително достъпна за лекарите, както и за учените, които разработват лекарствените терапии. Вече имаме опит 17 години в областта на разчитането на човешкия геном. Днес секвенирането на генома отнема само няколко часа и струва около 1000 долара.

Надежда в борбата с рака

През последните години целият процес на диагностициране на рака на белите дробове се промени драстично. Разкрити бяха различните гени, които стоят в основата на видовете рак на белите дробове. Раковите заболявания вече се проверяват за генетични мутации, което предполага и съответните варианти за лечение спрямо тях. Някои тумори са в състояние да мутират по време на терапията, което води до развиване на устойчивост към медикаментите. Ако лекарите проследяват процеса и тази промяна, те могат да изберат друга възможност.

Имунотерапията също е персонализирана. При нея имунни клетки се взимат от пациенти, препрограмират се и се връщат обратно в тялото, за да атакуват раковите образувания.

Чрез методите на персонализираната (прецизирана) медицина се избягват и страничните ефекти от различните лекарства. Те не са толкова редки, колкото си мислим, а причината е именно в това, че големи групи от хора с различни гени, се третират по идентичен начин.

Това е на път да се трансформира. С времето фармакогеномиката може да се развие до такава степен, че дори в аптеките да проверяват първо гените ни, преди да изпълнят рецептите ни. Вече има разработен софтуер, който помага на медиците да избират лекарствата и количеството им след направен генетичен профил на пациента.

Невиждана прецизност
Персонализираната медицина ще разчита не само на генетиката, но и на данните на молекулярно ниво за отделните индивиди. Вече съществува технология, която разкрива генома ни, можем да разкриваме нивата на протеините, метаболитния профил и подробности относно микробиома. Генетичният анализ е доста информативен, но протеините и метаболитите в кръвта предоставят реалната картина към момента, от което може да се установи дали предписаната терапия действа.

Кръвната проба свидетелства за първите химически белези, познатите като биомаркери, които сочат към определени заболявания, далеч преди физическите симптоми да се проявят. Ракът на панкреаса например се диагностицира, когато е напреднал, а той може да се развива скрито в продължение на над 10 години. Ако се направят молекулярни тестове, издайническите биомаркери могат да бъдат засечени своевременно.

Целта е постепенно да се премине към превантивни мерки и диагностициране преди развитието на самите заболявания, още в началната им фаза. Ето това е истинска революция в медицината!

Прецизната превенция ще позволи редовно наблюдение и прегледи на потенциални пациенти, които имат предразположеност към дадени заболявания. Все още обаче нищожна част от населението е с разчетен геном. А персонализираната медицина може да бъде полезна не само в онкологията, но и в останалите големи области на здравеопазването.

При левкемията изследователите са достигнали до извода, че най-опасната й форма представлява единадесет различни заболявания, като всяко едно от тях реагира специфично на приложената терапия.

Болните с ХИВ и хепатит С могат да избегнат силните странични ефекти, ако се определи индивидуално комбинацията от медикаменти, подходяща за тях.

При лечението на Алцхаймер също могат да се постигнат по-добри резултати, тъй като генетичният анализ показва подтипове на заболяването. Лекарите могат да се базират на тестовете и да следят състоянието по биомаркерите, което ще позволи взимането на мерки по-рано, още преди проявата на симптомите.

Сериозна реформа в структурите
За да позволим на персонализираната медицина да разгърне своя потенциал във всички области на здравеопазването, се изискват съществени реформи в структурите и при персонала.

Основният фокус е върху превантивните мерки и терапии, а системата никога не е давала средства за това до сега. Промяната е глобална и изисква не само медицински специалисти, но и такива обучени в биомолекулярния анализ.

В началото ще могат да си го позволят само потребителите, които имат средства да заплатят сами услугата. Те ще заменят посещенията при лекарите с чести проверки на биомолекулярните си данни, за да следят здравето си и да получат адекватни насоки, съобразени с гените им. Това би могло да се случва и онлайн. Кръвните тестове да се изпращат и качват в интернет за анализ, а самите консултации да се извършват чрез чат приложение.

Молекулярният анализ ще замести диагностицирането и предписването на лекарства. Лекарят ще има ролята на треньор, чиято работа се състои в това да ни поддържа здрави и да търси онези белези, които биха ни помогнали да се съхраним така години наред, както и да ни предупреди, ако излизаме рядко на разходка или е наложително да променим начина си на хранене.