Как да се грижим и перем сатенени дрехи, чаршафи или спално бельо

3
176
Добави коментар
spalnotobelio
spalnotobelio

Сатенените дрехи и чаршафи са елегантни и луксозни, но кой е най-добрият начин да се грижим за тях? Първо, важно е да разберем съдържанието на нишките на нашия красив сатенен чаршаф, завивка, спално бельо или дреха.

Как да перем и да изсушим сатенените  дрехи или спално бельо? Зависи от вида влакна, използвани за направата на тъканта.

Сатенът е гладка и лъскава материя, която може да бъде изтъкана от много различни влакна, вариращи от вълна до полиестер, от памук до коприна. Съставен е от плаващи нишки с по-малко преплитане, които създават блестящия външен вид на Сатена. Също така, по време на производствения процес, тъканият материал се прокарва през горещи цилиндри, за да се добави още повече блясък.

Ако следваме етикетите на производителите, може да видим различни видове сатен:

– Сатен: Съдържание на влакна от коприна, полиестер или вълна.

– Duchesse (често е наричан Duchesse Satin): Съдържание на влакна от коприна

– Памучен сатен: Съдържание на влакна от памук.

– Кантон Сатен: Материалът е изграден от два слоя плат с различно съдържание на влакна за всеки слой.

И така, домашно пране или химическо чистене? Прочетете етикетите за съдържание на влакна и следвайте инструкциите препоръчани от производителя. Ако сте начинаещ и дрехата е скъпа, насочете се към професионално химическо чистене.

Как да перете сатенени дрехи и чаршафи:

Перилен Препарат неженТемпература на водатастуденаПрограма на пералняделикатен / грижовен цикълГладенеот ниска до средна температура Видове сатенени тъкани

Първоначално всички сатенени тъкани са тъкани само от копринени влакна. Процесът възниква в Китай през 12 век и е доставен от пристанищния град Зайтон, от където идва името, сатен. Поради свойствата на коприната и огромния труд, необходим за производството на сатенени тъкани, тя е била достъпна само за кралски особи и много богатите. Сатенът става по-достъпен за обикновените граждани след изобретяването на парния стан и индустриалната революция, когато производителите се научават да използват различни влакна, за да създадат облика на копринен сатен.

Сатенената материя се счита за луксозен текстил за сватбени и вечерни рокли, бельо и спално облекло. Използва се и за създаване на пуанси за балетни и вечерни обувки за дами. Повечето хастари за палта са направени от сатен, тъй като гладката повърхност позволява подплатата да се плъзга лесно върху други тъкани. 

Сатенът се използва и за обзавеждане на дома като възглавници, тапицерия, чаршафи и др.

Познанията по сатенена терминология ще ви помогнат да определите дали сте избрали подходящата тъкан: Baronet сатен има външен вид като копринатаDuchesse сатен е тежък и изглежда много луксозен. Charmeuse сатен е много лек.Faconne сатен разполага с жакардова тъкан на сложни дизайни, често флорални.Gattar сатен плат има памучни влакна и копринена основа, за да се получи смесен плат.Farmer сатен или фермерски сатен  е изтъкан от мерцеризиран памучен конец.Месалин сатенът е лека и свободна тъкан.Султанският сатен е изтъкан от камгарни влакна, които са пенирани до копринено състояние.Slipper сатенът е тежък и твърд по текстура.Surf сатен наподобява тафта и често се използва в костюми.