След разследването: НАСА и Боинг още не знаят ще има ли втори безпилотен полет на Старлайнър

1
118
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: корабът „Старлайнър“ по време на пътешествието му към Флорида след първата космическа мисия. Photo credit : Boeing

6 март 2020 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Днес в 18:00 ч. българско време НАСА и Боинг свикаха телеконференция, на която бяха представени официално резултатите от комисията, разследваща аномалиите по време на декемврийския полет на „Старлайнър“. Един отговор на въпрос очакваха представителите на медиите, а той не бе даден. Разбира се, става дума за въпроса дали ще се наложи втори безпилотен тестов полет преди на кораба да се качат астронавти. И все пак едно стана ясно: ще минат месеци преди „Старлайнър“ отново да полети, било то в безпилотен или пилотиран вариант. 

Най-общо казано – взето е решение да бъдат изпълнени общо 60 корективни действия от страна на Боинг. Установени са 49 пропуски в изпитанията на софтуера. Това не е еднозначно на 49 софтуерни бъга, които са пропуснати. Просто има пропуски в тестовия протокол. Безспорно Боинг ще трябва да проведе известно количество изпитания, докато НАСА добие увереност, че софтуерът на „Старлайнър“ е станал добър и всичките му проблеми са изчистени.

По ирония след обявяването на резултатите от разследването телеконференцията прекъсна, очевидно благодарение на бъгове на стриймващия софтуер 🙂 А журналистите искаха да научат едно основно нещо: Ще се наложи ли „Старлайнър“ да полети повторно в безпилотен режим, или следващият път вече ще има хора на борда му?

Дъглас Ловеро, заместник-администраторът на отдела на НАСА за пилотирани полети, съобщи, че решението на тази дилема е „сложно“. Агенцията оповести, че изискванията към компаниите СпейсЕкс и Боинг са били доста гъвкави и не са били конкретни. Не е имало задължително изискване за скачване с Международната космическа станция в безпилотен режим. Дори не е имало изискване за безпилотен тестов полет преди пилотирания. Боинг са предложили да изпълнят и двете стъпки, след което НАСА се е съгласила. Отново по думите на Ловеро, топката сега е в полето на Боинг. Компанията сама трябва да предложи новите стъпки, които ще бъдат изпълнени преди астронавти да полетят в космоса на борда на „Старлайнър“. Т.е. Боинг може да поиска или да не поиска повторение на безпилотната мисия на „Старлайнър“, но НАСА ще има последната дума. Джим Чилтън, представителят на Боинг, оповести, че компанията е в готовност да изстреля „Старлайнър“ отново в безпилотен режим, стига НАСА да го поиска.

Добрата новина от конференцията бе, че на зададен въпрос дали затегнатите мерки на НАСА ще повлияят по някакъв начин на СпейсЕкс, отговорът беше „Не“. Корабът „Крю Драгън“ на СпейсЕкс е съвсем различен, системите му са съвсем различни и първият пилотиран полет остава насрочен за месец май тази година.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/