Блогът на Апостол Апостолов :: КАК ВСИЧКИ ЩЕ СТАНАТ МИЛИОНЕРИ

1
170
Добави коментар

                                                  ЕДНА НЕОЧАКВАНА ВЪЗМОЖНОСТ

  

Далеч в космоса лети гигантска топка, състояща се от такова количество метали, в това число много злато, че благодарение на нея всеки жител на Земята би могъл да стане милионер.

 

Вероятно никой няма да се изненада, че човекът, който трябва да помогне на хората да стигнат до богатството, може да бъде Илън Мъск. НАСА съобщи, че компанията на милиардера, „SpaceX“, ще се присъедини към изследването на астероид, наречен Психея.

 

Американски учени твърдят, че това небесно тяло, което някога може би е било ядрото на планетата, съдържа метали на стойност 8 000 квадрилиона долара. Квадрилионът е число с 15 нули. Ако разпределите тези пари сред цялото население на Земята, което сега възлиза на почти 8 милиарда души, получавате над милион долара за всеки.

 

Макар че няма планове за доставката на космическо желязо на Земята /все още/, учените се интересуват от приликата на астероида с планетите. Смята се, че този астероид с диаметър около 224 километра, който сега е на около 518 милиона километра от Земята, е бил разтопеното ядро на планета. Вероятно тя е загубила каменистата си мантия поради сблъсъци с други небесни тела преди милиарди години. Ядрото постепенно се охлажда и се превръща в твърда маса от никел и желязо.

 

Психея, наподобяващ картоф по форма и разположен между Марс и Юпитер, не е като другите астероиди, които са смес от камък и лед. Следователно, той може да ни даде уникална информация за процеса на формиране на планетата.

 

В дълбините на Земята вероятно се намира подобно метално ядро, но то е недостижимо, тъй като е покрито с камениста мантия и кора. Проучването на Психея вероятно ще ни позволи да разгледаме далечното минало на Слънчевата система, допускат учените.

 

Сонда на НАСА няма да кацне на астероида, но ще се върти около него в продължение на 21 месеца, изследвайки различни видове повърхността и възрастта им. Нейната цел също ще бъде да определи дали Психея е ядрото на даден обект с размерите на планета.

 

Безпилотният космически кораб ще бъде изведен в космоса от ракета на SpaceX Falcon Heavy, най-голямото ракетно превозно средство в света от времето на Сатурн 5, която достави хората на Луната. „Falcon Heavy“ ще излети от Флорида през юли 2022 година. След изстрелването, нейните странични ускорители ще се отделят от корпуса и ще се върнат на Земята за повторна употреба.

 

Очаква се космическият апарат на НАСА да достигне Психея през 2026 г. Сред полезния му товар ще бъде и оборудване за две други мисии на НАСА. Едната от тях е изследването на марсианската атмосфера, а другата включва изследване на двойни астероиди.

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.