Седем вируса, които могат да причинят рак

1
169
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Вируси, които могат да причинят рак

Знае се, че има няколко вируса, които могат да доведат до раково заболяване. Например човешкият папиломен вирус (HPV) може да причини рак на маточната шийка и няколко  други. А вируса на хепатит С може да доведе до рак на черния дроб и неходжкинов лимфом.

Изучаването на вирусите помага на изследователите да разработят ваксини и други начини за намаляване на риска от раково заболяване.

Как вирусите причиняват рак?

Вирусите са много малки биологични системи заемащи междинно място между живата и неживата природа. Вътре с клетката те са живи, докато извън нея не проявяват никакви признаци характерни на живота.

Изградени са от гени – ДНК или РНК, които са заобиколени от протеинова обвивка. Има няколко онковируса, които могат да причинят рак.

Ето и някои от тях:

1.Вирусът на Epstein-Barr (EBV) представлява херпесен вирус, който се разпространява чрез слюнката.Счита се, че инфекцията с EBV увеличава риска от лимфом на Бъркит, някои видове Ходжкинов и
неходжкинов лимфом, както и рак на стомаха. В момента няма ваксина за вируса на Epstein-Barr.

2.Вирусът на хепатит В (HBV) се разпространява чрез заразена кръв, семенна течност и други телесни течности. Хепатит В е водеща причина за рак на черния дроб.

Ваксината срещу  него се препоръчва за всички деца и възрастни. Ако не сте сигурни дали сте били ваксинирани, консултирайте се с вашия лекар.

3.Вирусът на хепатит С (HCV) се разпространява чрез заразена кръв. Хепатит С е водеща причина за рак на черния дроб и може да причини неходжкинов лимфом.

4.Човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) се разпространява чрез заразена семенна- или вагинални течности, кръв и/или кърма.

Въпреки, че не причинява рак директно, изследователите  смятат, че той увеличава риска от раково заболяване чрез увреждане на имунната система, което намалява защитните сили на организма срещу други онковируси.

Така той дава възможност  на други онковируси да причиняват рак. Ракови заболявания, свързани с ХИВ, включват: сарком на Капоши, неходжкинов лимфом и лимфом на Ходжкин, рак на шийката на матката, на ануса,
черния дроб, устата и гърлото и белите дробове. Няма ваксина срещу ХИВ.

5.Човешкият херпесен вирус 8 (HHV-8) е свързан със саркома на Капоши при хора, които имат отслабена имунна система. Това включва и пациенти с ХИВ.

6.Човешкият папиломен вирус (HPV) има най-малко 12 щама, които могат да причинят раково заболяване при мъже и жени като: анален, цервикален, пенисен, гърлен, вагинален и  вулварен рак.

Момчета и момичета на възраст 11-12 години трябва да се ваксинират срещу HPV.

7.Човешкият Т-клетъчен левкемичен вирус (наричан още човешки Т-лимфотрофичен вирус (HTLV-1)) е свързан с Т-клетъчна левкемия/лимфом при възрастни.

Разпространява се чрез заразена семенна или вагинална течност, кръв и/или кърма. Инфекцията рядко се среща в САЩ.

Влиянието на тези вируси върху развитието на рак е много сложно. Експертите не разбират напълно, как повечето известни ни онковируси причиняват рак.

Това, което е известно  е, че вирусите “превземат” клетки и вмъкват собствена си ДНК или РНК в клетката гостоприемник. Това може да доведе до рак в приемните клетки.

Какво могат да направят хората, за да избегнат тези вируси, причиняващи рак?

Можете да предприемете стъпки, за да намалите риска от заразяване с онковируси. Ето и някои съвети:

1.Ваксинирайте се. HPV ваксината може да помогне за намаляване на риска от рак, свързан с HPV. Ваксината срещу хепатит В може да помогне за намаляване на риска от рак на
черния дроб.

2.Изследвайте се. Предлага се скрининг за някои вируси, свързани с рак, като HPV, HIV и хепатит В и С. Ако сте изложени на риск, можете да се прегледате.
Скринингът е един от най-добрите начини да се открие предполагаем рак рано, когато е най-лесно да се излекува. Говорете с Вашия лекар,
за да научите дали имате нужда от по-ранен или допълнителен скрининг.

3.Практикувайте безопасен секс. Вируси като HPV, HIV, хепатит В и С се предават по полов път.

Ако смятате, че може да имате или сте изложени на риск от онковирус, консултирайте се с Вашия лекар.

Източник на информация:

1.https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/7-viruses-that-cause-cancer.h17-1592202.html