Проектите за милиони на зелените и Института по биоразнообразие и Анна Ганева

1
118
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Продължаваме да разплитаме историята от момента, в който проф. д-р Анна Ганева и зелените контролират изцяло ИБЕИ към БАН (Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания). Институтът е включен в редица проекти, като Актуализация на План за управление на Национален Парк Рила, резерват Риломанастирска гора, които все още стоят и не са приети, а се говори, че експертите не са получили и парите си, твърдят учените. Другите са „Интегриран план за управление на защитена зона BG0000573 „Комплекс Калиакра“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и защитени зони BG0002051 „Калиакра“ и BG0002097 „Белите скали“ за опазване на дивите птици“. При надигането на общественото недоволство в Каварна, Балчик и Шабла, ИБЕИ обвини Министерството на околната среда и водите, че противопоставя населението с учените от ИБЕИ. В същото време никой не обърна внимание на качеството на плана; на това, че при разработването му не са извършени целенасочени проучвания; на липсата на проучвания за ефекта от определени заплахи; на липсата на обосновка за включването в него на множество забрани и ограничения на дейности. В допълнение не са провеждани семинари, работни срещи и други форми на участие на обществеността и заинтересуваните страни в процеса на разработване на плана за управление, както го изисква чл. 12, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за разработване и утвърждаване на планове за управление на защитени зони.

ИБЕИ имаше множество проблеми и непризнати разходи от МОСВ, в качеството на изпълнител по 4 проекта по Програма BG03.02 „Картиране и оценка на екосистемните услуги“. ИБЕИ обжалва, включително пред донора в Норвегия, но отново не им признават направените разходи в размер на няколко милиона. „Бяхме изправени пред фалит, а вече ни се носи лошо име в Норвегия“, заявиха служители на Института. Според тях проектът трябва да бъде проверен от прокуратурата и проф. Анна Ганева да бъде отстранена от поста.

В действията на института се прокрадва и един друг корпоративен интерес, който остава скрит за обществото и е добре дошъл за личното облагодетелстване на кръгът „Анна“. Той изисква специално внимание, защото е в основата на състоянието на НАТУРА 2000 в страната.