Фирма на Борис Милчев от „Демократична България“ се напълва с имоти докато работи в Столична община

1
99
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В основата на всички становища на Борис Милчев от „Демократична България докато работи в Столична община е как общината е допуснала редица незаконосъобразни действия през последните години и как нищо в областта на строителството не се извършва по надлежния ред.

Борис Милчев старателно премълчаваше по време на местните избори, че самият той дълги години беше част от екипа на Столична община и че е подписвал стотици документи, които сега критикува. Над 15 г. (до ноември 2016г.) Милчев е началник на отдел “Правен” към Направление “Архитектура и градоустройство” Столична община, преди това е бил юрисконсулт в отдел “Общинска собственост”, район “Изгрев” Столична община.

Предсрочно освободен като заместник-министър на Министерство на регионалното развитие по времето на Евгений Бакърджиев. Същият специалист нашумя наскоро със становището си по казуса “Златен век” на фирма “Артекс”, с което публично застана против тълкуването на закона от редица видни прависти – професори, доктори по право, включително и против българския съд.

Безпристрастността на становището му е под сериозен въпрос също и поради факта, че никъде юристът не споменава, че самият той е подписал заповедта за удължаване на разрешението за строеж на сградата “Златен век” през 2012г. в качеството си на началник отдел “Правен” към Направление “Архитектура и градоустройство”. Факт, който упорито се крие от господин Милчев, както и фактът, че притежава два апартамента, закупени от фирмата “Артекс” през 2008 и 2015 г., единият от които в сграда на прочутата улица “Латинка” № 7 в квартал “Изток”. Естествено, предвид служебното му положение тогава, те са закупени чрез подставената му фирма “Невон” АД, в която участва над 75-годишната му майка Виктория Милчева. Веднага след като е освободен от длъжността в Столична Община, Борис Милчев се появява в списъка на акционерите на “Невон” АД, като през 2019 г. притежава 92.10 % от капитала му. Освен това, налице са и десетки други факти през годините, които доказват пряката връзка между Милчев и “Невон” АД.

През периода 2005 – 2016 г. , през което време Милчев е началник в Столична община, фирмата му придобива над 40 имота. Още през 2004 г. той заедно със съпругата му Бойка Милчева прехвърлят на “Невон” АД имот в столицата. Следва закупуване на апартаменти в столичния квартал „Изток“, включително от фирма “Артекс”, земя в кв. “Младост 1”, върху която фирмата построява 6-етажна сграда, в която и днес живее Милчев. Пак в Младост на бул. „Андрей Сахаров“ № 20Б фирмата се сдобива с магазин и кафе-сладкарница с площ от 650 кв.м, с 8 680 кв.м в с. Иваняне, 2538 кв.м в Обеля, както и 870 кв.м офисни площи в “Младост 1”, 1761 кв.м в Парк Въртопо, 600 кв.м в с. Герман и др. Заедно с Таня Дикова, съпруга на брата на арх. Петър Диков, който е главен архитект на София и с когото Милчев работи над 10 години, фирмата му притежава над 17 дка в района на Княжево.

От справка в Службата по вписвания гр. Белоградчик става ясно, че “Невон” АД е собственик на над 235 дка земя в района. Фирмата притежава и имот в курорта “Св. Константин и Елена” край гр. Варна. Другата фирма, с която осъществява паралелна дейност – строителен надзор, консултантска дейност в областта на строителството докато е общински чиновник, е “Невон консулт” ООД, в която отново е съдружник майка му, а управител е бил и синът на Милчев, като в момента е съпругата му Бойка Милчева, която е медицински работник. С фирмите “Невон” АД и с “Невон консулт” ООД, в които участват майка му Виктория Милчева и съпругата му Бойка Милчева, докато е общински служител Борис Милчев осъществява в периода 2004-2016 г. строително предприемачество, строителен надзор и всякакви консултации.

В същото време Милчев като високопоставен служител в Столична община се подписва на исканите от фирмите му документи, което е в пълен конфликт със служебното му положение. Дори автомобилите, с които се придвижва до работното си място в Столична община през годините, не са негова лична собственост, а са регистрирани на “Невон” АД. Отделен е въпросът, че Милчев има личен шофьор докато е общински служител. Най-вероятно е заплащал възнаграждението му, като е отделял от общинската си заплата. Фирмата му “Невон” АД участва в други 10 фирми, чрез които Милчев заобикаля закона години наред. Отделно като физическо лице все през периода на общинската си служба Милчев придобива апартамент на ул. “Искър” в София, ателие в кв. „Изток“, парцел от над 3 дка в „Младост 1“ и др.

Въпросът как общински служител, прикривайки се зад фирми и свързани с него лица, е придобил десетки имоти, построил сгради и натрупал значително състояние, най-вероятно ще остане.