Васил Божков, Брендо, Цветан Цветанов и шефът на „Шалом“ в схема около приватизацията на хотел „Рила“

1
135
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Невероятна имотна сглобка изплува от софийските потайности покрай желанието на главния прокурор Иван Гешев да бъде осветлена цялата приватизация през прехода.

В порочно кълбо от отношения се оказаха омотани задържаният бизнесмен с 11 обвинения Васил Божков, издирваният от години и сочен за „кокаинов крал” Евелин Банев-Брендо, еврейската организация „Шалом” и нейният сегашен председател Александър Оскар, както и разжалваният от всички постове бивш втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

В дъното на грозните врътки, които датират още от преди около двайсет години, е собствеността на столичния хотел „Рила” в идеалния център на София, пише pik.bg. На това място преди 1989 г. е имало еврейско училище и 49,1% от хотела е собственост на еврейската общност, която след промените прави всичко възможно да си я реституира, включително и по съдебен ред.

Съдът постановява правото на еврейската общност да възвърне собствеността си, но тогавашният министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов – Валентин Василев, отказва да се съобрази с решението на съда и пуска хотела за приватизация. Това се случва през 2000 г., когато хотелът е приватизиран уж по правилата на РМД от дружество, на което самият Васил Божков признава, че е дал парите за сделката. По това време той държи казиното в сградата и въпросното дружество, сиреч, хазартният бос се сдобива с 51% от собствеността.

Еврейската общност обаче не се отказва от битката си да си възвърна апетитния имот насред София и „Шалом” в лицето на тогавашния й председател Емил Кало отново подхваща съдебната баталия.

Точно по това време хазартният бос извиква Кало на разговор, на който той отива с придружители, спомни се пред репортер на ПИК самият Емил Кало.

По време на този разговор днешният беглец от правосъдието в Дубай предлага на еврейската общност огромна сума пари, за да прекрати претенциите си към хотел „Рила”. Ръководството на организацията категорично отхвърля офертата – въпреки затрудненото си финансово положение в онзи момент, и продължава да води дела.

Емил Кало разказа пред медията ни, че за тях привличат един от най-известните американски адвокати, който работи с тогавашния зам.-държавен секретар на САЩ и е експерт по воденето на дела в Европа. Ангажира се и Световната еврейска общност. Уви, всичко е напразно – през 2004-2005 г. „Шалом” изгубва делата. Тъй или иначе обаче организацията не се отказва от претенциите си да се бори за своя имот, изчаквайки по-добри времена за възтържествуването на справедливостта, каквито сегашната проверка на приватизационните сделки може и да предизвика.

Междувременно хотелът преминава в ръцете на кредитори на Божков в лицето на Пощенска банка, през 2016 г. отново се връща при него, а през 2017 г. той продава на осъдения в Италия т. н. „кокаинов крал” Брендо.

Това обаче става възможно едва след като новият шеф на „Шалом” – офталмологът от Александровска болница Алек Оскар заявява отказа на организацията от претенциите си към имота, разказаха пред ПИК отговорни фактори на еврейската общност. Гневът им идва от това, че д-р Оскар е направил това без да уведоми членовете на организацията. Преди да застане начело на „Шалом, Алек Оскар е бил заместник на Емил Кало, който не се отзовава особено ласкаво за него.

Същите тези хора са проследили пътищата, по които е постигнат отказът на Оскар да претендира за хотел „Рила”, и са се натъкнали на енергичното консултантско съдействие на всесилния по това време втори в ГЕРБ Цветан Цветанов преди сделката между Божков и Брендо да се реализира. Не се знае какви разговори е провеждал по това време Божков и с кого, за да продаде безпрепятствено спорно придобитата си собственост над хотела на Брендо, но е факт, че това се случва.

Много скоро след тази сделка д-р Оскар се сдобива с апетитен апартамент в столичния квартал „Манастирски ливади”, купен с ипотека, която младият офталмолог успява да изплати за рекордно краткия срок от 1 година, както се вижда и от имотния регистър. А загубите, които българските евреи отчитат, възлизат на 2 милиона евро по предварителни оценки. 

За сметка на това дружбата между Оскар и Цветанов процъфтява. От еврейската, а и не само общност намекват, че очният лекар дължи дори кариерата си в Александровска болница на разжалвания отвсякъде втори в ГЕРБ. Докторът е засичан доста често в луксозния офис на новоизлюпения аналитик на столичната ул. „8 декември”, където се подвизава неговият Северноатлантически център за сигурност.

Според тях точно там е скроен и калният номер, който д-р Оскар и Цветанов решават да спретнат на Бойко Борисов през декември миналата година. Премиерът е бил поканен да запали първата от осемте свещи на свещения за евреите празник Ханука. Сценарият предвиждал, след като Борисов влезе в Синагогата и да заеме тържественото място пред Ханукията, председателят на „Шалом” Алек Оскар да тегли прочувствено слово за признателността на еврейската общност към българския парламент, към групата на ГЕРБ и най-вече към бившия й председател Цветан Цветанов. Ролята на вече отстранения втори в партията след позорния „Апартамент гейт” с личен асансьор трябвало да бъде приравнена с тази на Димитър Пешев и накрая дори да му бъде връчена награда. Чак тогава думата щял да получи и Бойко Борисов.

Тъй като д-р Алек Оскар не се ползва с много добра репутация в еврейската общност и особено сред ръководството на „Шалом”, коварният замисъл бил разкрит. Високопоставени еврейски представители информирали Борисов за капана, който му готвят, и той се въздържал да се възползва от поканата на домакините, въпреки традиционно доброто отношение на българските евреи към него и приятелските му връзки с израелския премиер Бенямин Натаняху.

Конфузът замазала столичният кмет Йорданка Фандъкова, която запалила първата свещ на Ханука. Запознати с коварния сценарий твърдят, че на Алек Оскар му се наложило в последния момент да пренаписва на крак речта си, сценарият бил провален, но Цветанов не пропуснал да се похвали в доста широк кръг, че ще наклепа премиера за отсъствието му пред няколко световни общности, към които Алек Оскар му проправил път.

При всички случаи обаче, осветлявайки приватизационните сделки, и ДАНС, и прокуратурата трябва да подложат на старателен преглед приватизацията на хотел „Рила”, мотивацията на съдебното решение, с което „Шалом” изгубва собствеността си, както и рязкото нарастване на благосъстоянието на д-р Алек Оскар и ролята на Цветан Цветанов за това. Понеже, според думите на главния прокурор Иван Гешев, цялата битка е най-вече за справедливостта…