Вижте как би изглеждала Луната, ако лунните морета бяха пълни с вода

1
110
Добави коментар
setlans
setlans

Лунните морета са всъщност тъмните равнини, които виждаме от Земята. Чрез визуализациите на Fummy, ние можем да придобием представа как би изглеждала лунната повърхност, ако имаше истински морета.

Луната е единственият спътник на Земята, ако не броим някои астероиди, които се прикрепват към планетата ни за кратко време. Тя е покрита с десетки хиляди кратери, повечето от които са на стотици милиони години. Кратерите имат различни размери, но всички са отлично запазени, благодарение на липсата на атмосфера на Луната.

Най-големият кратер на Луната, също най-голям и в Слънчевата система, образува басейна Южен полюс-Ейткън. Той се намира на обратната страна на Луната, близо до Южния полюс. Диаметърът му е над 2200 км, а дълбочината му е 13 км.

Тъмните лунни равнини се наричат лунни морета. Те представляват застинала базалтова лава, която се е формирала вследствие на удари от астероиди.

Повечето морета се намират на видимата страна на Луната. А дали има вода на Луната? – да, но в много малки количества. Замръзнала вода е открита в някои кратери, които са постоянно в сянка.

Днес ще видим как би изглеждала Луната, ако тези морета действително бяха пълни с вода.

Ето как изглеждат лунните морета:

А така изглеждат те с добавена вода:

Ето как би изглеждала Луната, ако имаше вода и атмосфера, подобна на нашата на Земята:

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс