Мисията на НАСА Озирис-Рекс засне най-детайлните си снимки на астероида Бену

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази снимка са показани няколко големи скали, намиращи се в близост край основното място за пробовземане Найтингейл. Фотографията бе заснета на 3-ти март от височина 300 метра. Photo credits : NASA/Goddard/University of Arizona

13 март 2020 г. 18:10 ч.

Светослав Александров. По всичко изглежда, че 2020-та се очертава да е важна година за астероидните проучвания, също както беше и 2018-та. Но ако преди две години фокусът беше насочен към японската мисия „Хаябуса 2“, днес вниманието е изострено към американската роботизирана експедиция „Озирис-Рекс“. 

Този каменист регион се намира извън очертаното място за вземане Найтингейл. И тази фотография бе заснета от височина 300 метра на 3-ти март. Photo credits : NASA/Goddard/University of Arizona

На 3-ти март „Озирис Рекс“ прелетя над основния район на пробовземане Найтингейл на много ниско разстояние – 250-300 метра. Това е най-голямото сближение между астероида Бену и автоматичната междупланетна станция. Процедурата отне пет часа, а като резултат получихме най-детайлните снимки на този астероид! 

Събирането на проби е планирано за края на месец август, но преди това са планирани две репетиции. Първата ще е факт на 14-ти април, когато „Озирис-Рекс“ трябва да доближи Бену на 125 метра, а втората – през юни, когато роботизираната мисия ще се доближи още повече – до 50 метра. В рамките на двете репетиции могат да бъдат изпълнени специални тестови спускания от тези височини надолу към повърхността, като през април „Озирис-Рекс“ може да се снижи допълнително до 50 метра, а през юни – до 25 метра. 

Напомням на читателите, че „Озирис-Рекс“ е най-амбициозната възвръщаема мисия, която НАСА провежда след приключването на пилотираната лунна програма „Аполо“. Очаква се мисията да събере до 2 килограма скални и почвени проби от повърхността на астероида. 

Не мога да не пропусна да отбележа, че има и български принос към мисията „Озирис-Рекс“ – линк тук. 

За повече информация: уебсайта на мисията.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/