АВАРИЯ: Китайската ракета Лонг Марч 7А не успя да изведе спътник в орбита!

1
166
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo : CNSA

16 март 2020 г. 18:20 ч.

Светослав Александров. За съжаление днешната новина не е добра – китайската ракета „Лонг Марч 7А“ аварира по време на полет. Това е поредната катастрофа на китайска ракета от нов тип, като някои експерти смятат, че тя може да повлияе на плановете за изстрелването на прототипа на новия пилотиран космически кораб през април и на мисията до Марс през юли. Заради поредицата от аварии на китайските ракети, започнали през юли 2017 година с неуспеха на тежкотоварната ракета „Лонг Марч 5“, китайските космически проекти изостават с години назад. 

Изстрелването бе осъществено в около 15:34 ч. българско време от космодрума Уенчан. Подобно на много други китайски стартове, този също не бе излъчван на живо, макар че стриймъри неофициално осигуряваха снимки и видео. Два часа след началото на полета китайските медии оповестиха за провала. 

„Лонг Марч 7А“ е вариант на ракетата „Лонг Марч 7“, която има два полета зад гърба си. Обозначението „7А“ показва, че ракетата притежава допълнителна трета степен, която работи с водород и течен кислород. Засега нямаме информация каква е причината за неудача. 

Ракетата има сходство с тежкотоварната „Лонг Марч 5“, която ще се използва за изстрелването на новия пилотиран космически кораб, модулите на бъдещата орбитална станция на Китай и мисията до Марс през това лято. И двете ракети са екипирани с двигатели „YF-115“. Ако има отново проблем с двигателите, очаквайте поредната серия от отлагания. Експедицията до Червената планета със сигурност би пропуснала стартовия си прозорец… 

Но тя не е единствената, която може да не успее излети заради кахърите на Китай с космическите си ракети. Китайската възвръщаема мисия, която е предназначена да вземе проби от Луната, трябваше да бъде проведена още през 2017 г., а строежът на станцията да започне през 2018 г. Всички тези проекти вероятно ще се осъществят в неопределено бъдеще… 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/