Защо хората се презапасяват с тоалетна хартия по време на паника?

1
130
Добави коментар
vocala
vocala

Вероятно и вие се питате – защо хората се запасяват точно с тоалетна хартия в разгара на паническото презапасяване със стоки, предизвикано от Covid-19?

Странно е. Междувременно вирусът не причинява никакви стомашно-чревни симптоми. Дори и да прихванете вируса, той не причинява стомашно-чревни проблеми. Защо тогава наблюдавахме дори боеве за пакети от тази скъпоценна хартия?

Няколко експерти споделят…

„Моето подозрение е, че е свързано с това как хората реагират на стреса: те искат елемент на комфорт и сигурност“, заявява Брайън Кук, от Общността за намаляване на риска при бедствия, Университета в Мелбърн, пред Световния икономически форум.

„Натрупването на тоалетна хартия също е сравнително евтино действие и хората обичат да мислят, че „правят нещо“, когато се чувстват в риск.“

„Тук играят няколко фактора“, претегля Алекс Ръсел от Училището по здравеопазване, медицински и приложни науки от университета в Централен Куинсланд. „Хората не само съхраняват тоалетна хартия. Всички видове артикули са разпродадени, като маски за лице и дезинфектанти. Неща като консерви и други нетрайни храни също се продават добре. Хората се плашат. Те купуват това, което им е необходимо, а един от предметите е тоалетната хартия.“

Проблемът след това става самоподдържащ се, тъй като когато хората видят какво запасяват другите хора, чувстват нужда да получат същото или да го получат, преди всичко да е изчезнало.

„Мисля, че забелязваме тоалетната хартия повече от другите неща, защото пакетите за тоалетна хартия са големи предмети, които заемат много място за рафтове. Виждането на малък продукт, разпродаден в супермаркета (като ръчен дезинфектант), не е толкова необичайно и това е само малка дупка в рафта, която често временно се пълни с продукти наблизо“, добавя Ръсел.

„Втората причина, за която може да забележим повече, е, че няма лесни замествания. Ако в супермаркета няма определена съставка за вечеря, можете просто да вземете нещо друго или да сготвите съвсем друга вечеря“, споделя още Ръсел. „Но ако няма ролка тоалетна хартия, това е доста разочароващо за всички. Разбира се, тъкани или хартиени кърпи също са краен вариант, но не е съвсем същото, нали?“

Накратко, няма нужда да се презапасявате с тоалетна ролка, сякаш ще я ползвате на всеки час до Нова година, без достъп до магазини.