Кметът на Банско: Притокът на туристи трябваше да спре преди 10 дни

1
120
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Поставянето на Банско под карантина беше крайно наложителна мярка. Градът трябваше да бъде освободен от всички външни хора и туристопотокът да бъде спрян още преди 10 дни, когато ние сформирахме кризисния щаб и отправяхме молба към туроператорите и управителите на хотели“, това каза  за bTV във включване по телефона кметът на Банско Иван Кадев.

Банско е под карантина от вчера по препоръка на оперативния щаб за борба с разпространението на коронавируса и със заповед на здравния министър.

Всички, които имат адресна регистрация в Банско, могат да се приберат в града до 20 ч. на 18 март, но никой не може да го напуска.

В града се допускат само доставчици на хранителни продукти след дезинфекция и проверка на превозните средства.

Чуждите туристи ще бъдат извозени контролирано до летището днес.

Карантината в града е за 14 дни – хората могат да излизат само до хранителни магазини и аптеки. Полиция ще патрулира в града и следи за спазване на ограниченията.

„Мисля, че жителите са наясно с това колко е сериозен проблемът и когато градът бъде освободен от външни хора, ние ще се справим по най-добрия начин. Хората осъзнават опасността, която е надвиснала над главите ни, и само като спазваме изискванията в заповедта, можем да се опазим“, коментира кметът на Банско.

Той е убеден, че няма да се стигне до недостиг на хранителни продукти и лекарства в града.