Фандъкова: Трябва да сме готови за по-строги мерки в София

1
138
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Към момента ситуацията около разпространението на коронавируса в София не изисква затягане на режима, но тя е динамична и трябва да сме подготвени всичко. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ.

Фандъкова не изключи възможността от налагане на по-строг режим в София, ако ситуацията в града ескалира. Думите ѝ идват, след като вчера бе наложена двуседмична карантина на Банско, при която се забранява влизането и излизането от населеното място, а придвижването по улиците трябва да е само при необходимост.

“Привърженик съм на възможно най-строгите мерки, защото всички виждаме, че ако има нещо сигурно, това е, че изолацията помага за намаляване на разпространението на коронавируса”, коментира тя.

“Най-важно беше да ограничим условията за струпване на хора, затова и отворихме Синя и Зелена зона”, коментира тя. По думите ѝ вчера, в първия ден на безплатно паркиране в центъра на града, не е имало струпване на автомобили.

С повече от една трета са намалели пътниците в софийското метро, като във вторник техният брой е паднал под 100 хиляди, съобщи столичният кмет. За сравнение в обикновен делничен ден столичната железница се ползва от около 340 хил. души.

Заради хубавото време обаче, в парковете се забелязва приток на хора. Фандъкова призова за спазване на мерките за социална изолация. Що се отнася до туристите в града, няма официална информация за техния брой. Хотелите обаче продължават да работят и Фандъкова призова за отговорност. “Там, където няма дисциплина, има и санкции”, подчерта тя.