Намалява смъртността от меланом

2
125
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Все по-малко хора умират от меланом в Съединените щати, според нови изследвания проведени от Медицинското училище на NYU Grossman и Харвардския  университет.

Тази минала година се установява най-големия годишен спад на смъртните случаи, регистрирани някога, вероятно поради подобрения в лечението, а не по-добър скрининг,  твърдят авторите. Докладът е публикуван онлайн в Американското списание за обществено здраве.

Меланомът е една от най-често срещаните онкологични заболявания в САЩ. Всяка година се диагностицират приблизително 100 000 нови случая. Меланомът е особено труден за лечение, тъй като традиционните терапии като химиотерапия не са много ефективни.

Напредъкът при наличните лечения повишава ефективността чрез:

а) установяване на BRAF (дали е мутирал или не) и
б) използването на чек-пойнт инхибитори.

Откритията показват, колко бързо пациентите и лекарите са приели тези нови лекарства, тъй като те намаляват с много смъртните случаи от меланом.

Тези терапии сега се считат за основата при лечението на малигнение меланом.

Американците от бялата раса са групата, която съставлява почти всички случаи на меланом в страната. Според изследователите, смъртността сред тази група е спаднала с почти 18% в периода  2013-2016 г., което е драстичен обрат в сравнение с предишния процент на покачване от средата на осемдесетте години.

За да съберат информация, изследователите са анализирали данни от почти милион души, събрани от Националния институт за рак и Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Данните отчитат новите и смъртни случаи от меланом за периода 1986-2016 г. Един от факторите е, който липсва в техните проучвания е социално-икономическото влияние. Бъдещите проучвания трябва да вземат предвид този фактор.

Въпреки, че откритията показват, че намаляването на смъртността се дължи на напредъка в методите на лечение, а не на по-добрия скрининг, авторите закл
чават, че ранният скрининг все пак е от съществено значение, както и превенцията.
Лицата, които са най-предразположени към този вид рак, трябва да вземат предпазни мерки, за да избегнат прекомерното излагане на UV светлина и да информират лекар за всякакви анормални промени възникнали по кожата им.

Източник на информация:

1.American Journal of Public Health