НАСА обяви кои проекти ще продължат и кои ще бъдат засегнати от коронавируса

1
154
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техници работят по пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ след пристигането му на стартовия комплекс. Работата по „Крю Драгън“ ще продължи по план, въпреки коронавируса. Photo credit : SpaceX 

20 март 2020 г. 23:55 ч.

Светослав Александров. Ръководството на американската космическа агенция НАСА оповести как настъпването на коронавируса на територията на САЩ ще се отрази на космическата програма. Подобно на много други работодатели, агенцията ще се опита да въведе дистанционна работа от дома, но предупреждава, че спирането на най-приоритетните проекти е невъзможно.

„Ще се погрижим за своите хора“, съобщи администраторът на агенцията Джим Брайденстайн. „Технологиите позволяват да вършим голяма част от труда си дистанционно. Но там, където е необходим ръчен труд, е трудно или невъзможно да се съобразим с препоръките на Центъра за контрола на болестите и превенцията, понеже подготвяме полетен хардуер. Там, където не можем безопасно да си вършим работата, ще прекратим дейност и ще се съсредоточим върху критичните аспекти“. 

Така агенцията разпределя следните категории труд: 1. Този, който може да бъде вършен от дома. 2. Този, който ще бъде поставен на пауза и 3. Този, по който спирането на работата е невъзможно.

Мисията на НАСА до Марс, която предстои да бъде изстреляна през лятото на 2020-та, е пример за такава приоритетна работа и няма как тя да бъде спряна. Подготовката за изстрелването ще продължи. Голяма част от труда може да се върши в надомни условия, но все пак приготовленията на хардуера за полет няма как да се случат по друг начин, освен на място.

Абсолютно наложително е да продължи и работата по Международната космическа станция. Това включва подготовката за изстрелването на кораб „Союз“ с двама руски космонавти и американския астронавт Крис Касиди. Екипажът ще бъде поставен под карантина две седмици преди изстрелването, за да може да бъде подсигурено, че няма да има заразни болести, които да застрашат МКС.

Приоритетно е и продължаването на дейностите по новите пилотирани кораби на САЩ „Крю Драгън“ и „Старлайнър“. Тези кораби трябва да станат напълно готови, за да може МКС да е напълно оборудвана.

Продължава поддържането на всички мисии, които са в ход – включително на телескопа „Хъбъл“.

Кои проекти ще бъдат замразени поради коронавируса? На първо място това е подготовката за полета на новия космически телескоп „Джеймс Уеб“. Този проект беше отлаган в продължение на десетилетия, така че това е просто поредното забавяне за него.

Сериозно засегната ще бъде програмата на НАСА за пилотирани мисии до Луната „Артемис“. Временно се спира производството на ракети „Спейс Лонч Систъм“ и кораби „Орион“, което ще се отрази на плана за лунно кацане през 2024 година. Ще продължи обаче подготовката за полет на първия „Орион“ за безпилотна мисия до Луната през 2021 г., както и сглобяването на кораба „Орион“ за мисията „Артемис 2“ през 2022 г., включваща пилотирана мисия до окололунна орбита.

Голяма част от работата по разработването на окололунната станция „Гейтуей“ ще продължи в дистанционен режим. Но повечето от труда, който трябва да се върши на място, ще бъде преустановен. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/