Как да се предпазите от COVID-19 и да намалите разпространението му?

1
196
Добави коментар

Във връзка с предотвратяване разпространението на новия Коронавирус (COVID-2019) на територията на България обръщаме внимание на симптомите, предпазните средства и мерките, които трябва да се предприемат включително и на работните места.

Моля запознайте се внимателно с текста по-долу: Препоръчваме на работодателя: Да предостави информация на работниците и служителите за Коронавирус (COVID-2019) Да осигури достатъчно миещи препарати и дезинфектанти на работните места За работници и служители, които имат потенциална възможност за контакт с носители на коронавируса (работещи на чужди кораби, летища, здравни заведения, митници, имащи контакт с чужди граждани и др.) да се осигурят респираторни маски клас 2 или 3 При информация от работник или служител за контакт с болен, посещение в страните с нарастване на броя на болните от Коронавирус (COVID-2019), при наличие на грипоподобни симптоми да не допуска същия на работа Да следи информационните бюлетини на МЗ за Коронавирус (COVID-2019) Препоръчваме на служителя / работника: Да информира освен личния лекар и работодателя за контакт с болен, посещение в страните с нарастване на броя на болните от Коронавирус (COVID-2019), при наличие на грипоподобни симптоми.  Да остане у дома и да ограничи контакта с близките. Да прилага общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната. За работници и служители, които имат потенциална възможност за контакт с носители на коронавируса ( работещи на чужди кораби, летища, здравни заведения, митници, имащи контакт с чужди граждани и др.) да използват респираторни маски клас 2 или 3. Да следят информационните бюлетини на МЗ за Коронавирус (COVID-2019) Инкубационният период на вируса е между 2 и 14 дни, но е заразен и преди проявата на симптоми, а възможно и няколко дни след възстановяване. Вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Симптомите включват: повишена температура; треска; болки в гърлото; суха кашлица и затруднено дишане; болки в мускулите; отпадналост; умора; По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. 

За Коронавирус (COVID-2019) може да бъде изследван само човек, който е с грипоподобни симптоми. При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в Националната референта лаборатория се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика. Пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Как да се предпазим от заразяване: Трябва да се избягва контакт с болни хора, особено такива с кашлица. Трябва да прилагаме общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната. Трябва да измиваме ръцете си със сапун и вода най-малко 20 секунди или да използваме дезинфекционен разтвор на алкохолна основа с поне 60% алкохол преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни. Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях. Маските за лице изглежда не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени. Ако гражданин е бил в Азия, Италия или други страни, в които има информация за нарастване на броя на болните от Коронавирус (COVID-2019), или е бил в пряк контакт със завърнал се от гражданин е необходимо всеки да се свърже с личния си лекар за съвет. Работодателят е длъжен да не го допуска до работа в рамките на 14 дни. Поради предполагаемата издръжливост на вируса от няколко дни в околната среда, повърхности и зони, потенциално замърсени с Коронавирус (COVID-2019), трябва да се почистват с препарати, съдържащи антимикробни агенти с известна ефективност срещу коронавируси. Употребата на 0.1% натриев хипохлорит (разреждане 1:50 ако домашният препарат на белина е с първоначална концентрация 5%) след почистване с неутрален почистващ препарат се препоръчва за деконтаминация, въпреки че няма налични данни за ефективността му срещу Коронавирус (COVID-2019). За повърхности, които могат да се увредят от натриев хипохлорит, е необходимо да се приложи 60% разтвор на етанол за деконтаминация след почистване с неутрален почистващ препарат.  Почистването се извършва като се използват лични предпазни средства (ЛПС). Трябва да се спазва правилното слагане и сваляне на ЛПС. ЛПС за еднократна употреба трябва да се третират като потенциално заразни материали и да се изхвърлят правилно.  Препоръчва се употребата на следните ЛПС при почистване на помещенията, вероятно заразени с Коронавирус (COVID-2019):  Респиратори клас 2 или 3 (FFP2 or FFP3); Очила или лицев шлем; Водоустойчива престилка с дълги ръкави за еднократна употреба; Ръкавици за еднократна употреба.  Всички често докосвани зони, като достъпни повърхности на стени и прозорци, тоалетни чинии и повърхности в бани, трябва да се почистват внимателно. 

Министерството на здравеопазването открива телефон за въпроси, свързани с коронавируса – На телефонен номер 02 807 87 57, от Понеделник до Петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа), можете да получите от лекар-епидемиолог информация свързана с Коронавирус (COVID-2019).