Полезно инфо за селската лястовица (Hirundo rustica) и препарат за безвредното й прогонване.

3
272
Добави коментар
vihrogon
vihrogon

Дойде пролетта и лястовичките много скоро ще започнат да свиват своите гнезда. В тази статия ще ви запознаем с най-характерните особености на селската лястовица и ще ви предложим интелигентно, безвредно за птичките и същевременно много качествено решение за прогонването им от места, които смятате за неподходящи за гнездене.

Не бихме си и помисляли да ви издадем на родителите ви, ако сте бягали в часовете по български и литература, но би било непростимо, ако никога не сте чели разказа „По жицата“ на Йордан Йовков. Макар и тъжен, той все пак оставя надежда за щастие, чийто символ се явява бялата лястовичка. Но не Йовков е бил първият, възпял лястовиците. Те присъстват в класическите произведения на много поети и писатели от различни държави. Вероятно най-впечатляващи са поверията свързани с тях, както и схващането, че тези птички символизират добротата, възраждането (предвестник на пролетта са) и светлината. Във всички тези схващания особена роля играе селската лястовица, тъй като тя е сред на-разпространените видове лястовици. Да не забравяме и че се явява националната птица на Естония и Австрия.

Селската лястовица  (Hirundo rustica) е от рода на врабчоподобните, но си има своите характерни особености, които я отличават не само от рода ѝ, но и от семейството на лястовиците. 

Как да я различите от градската лястовица?

Сред главните особености е окраската ѝ, която не е черна, а по-скоро тъмно синя, като сините нюанси могат да придобият на светлина почти тюркоазено синьо. Това важи за целия гръб и главата на птичето, което пък контрастира на фона на бялото ѝ коремче и керемидената на цвят шийка. Има елегантно заострени криле и доста дълга опашка с вилообразна форма.

По размер селската лястовица е по-голяма от градската и може да достигне до 20 см, макар и рядко. Сред особеностите е и това, че тя не е защитен вид в международен мащаб (в България е защитен вид) и може да се срещне из всички части на планетата ни с изключение на континентите Австралия и Антарктида. 

Не си мислете, че този вид птички се закотвят да живеят идилично в някое село. Те обожават да се реят из небето и да търсят насекоми, с които да изхранват себе си и семейството си. Изключително отговорни родители са и именно това е причината да хванат пътя за селата-  там вече има изградени от хората конструкции, които са подходящи за свиване на гнездо от кал – я някоя селска стряха, я някой изоставен хамбар или конюшня, я подпрозоречна рамка. Гнезденето се осъществява винаги до хората, където селската лястовица се чувства в безопасност.

Сред характерните особености на тези птички е , че те имат много жизнерадостно чуруликане когато са по домовете си и гнездят. В момента, в който настане време да отлитат на юг, това жизнерадостно чуруликане става доста по-тихо и донякъде дори тъжно. Но, тъй като са символ на надеждата и възраждането те отлитат, мечтаейки, че следващата пролет ще се завърнат и ще свият ново гнездо или на мястото на старото, или в негова близост. Кой знае? 

А знаете ли, че има методи за прогонването на лястовиците без да ги убивате или наранявате? О да, ние от Бран Инсект предлагаме от много години, уникален за българския пазар био продукт, който представлява течен репелент и отблъсква перфектно всички видове лястовици населяващи и гнездящи в България през лятото. Повече за продукта и за закупването му, моля вижте от линка в предходното изречение.