Как да се справим със самоизолацията?

1
187
Добави коментар
svetla58
svetla58

Заради епидемията всички ние ще трябва забавим темпото- да не летим със самолети, да работим от вкъщи, да разговаряме само с близки приятели или семейство, да се научим да бъдем самостоятелни и внимателни. 

Всичко това означава, че ще трябва да открием положителните страни на самотата и да се откажем от лошите навици с надеждата за по-светло бъдеще. Но на първо място е необходимо да се разбере, че има голяма разлика между решението за намиране на вътрешен мир в принудителна изолация и превръщането в заложник на безпокойството на фона на паниката около COVID-19.

Истината е, че е нормално да се чувства необходимостта от временно изключване от случващото се наоколо. Сега по-ясно осъзнаваме, че най-обикновените неща могат да донесат радост. Ако в сърцето си се радвате, че не е необходимо да нанасяте грим всяка сутрин и че имате онези два свободни часа, които обикновено губите в път към работа и обратно – то тази самоизолация може и да не ви се стори толкоа лоша.

За всички, които прекарват дни във временна изолация, сме подготвили няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите със самотата:

Планирайте времето си

Дори и да сте принудени да седите у дома, това не означава, че през цялото това време трябва да седите на дивана, гледайки някой сриал. Можете да правите домашни тренировки по Skype/Messenger с приятели, да се опитате да установите нов режим на хранене (и да пробвате нови рецепти) или да наваксате с приятелите си, с които не сте се виждали отдавна. За да поддържате креативността си опитайте се да ограничите времето, което прекарвате в социалните мрежи . Разпределете деня си така че да имате време за всичко, защото е необходимо да намерите баланса между приятното и полезното.

Разделете апартамента си на няколко зони

Няма значение какъв размер е вашият апартамент: този трик за зониране така е чудесен. Всички знаем, че работата в леглото не е най-доброто решение по отношение на продуктивността, но ако разделите апартамента на зони за работа, почивка и забавление, това ще ви помогне да се почувствате по-хармонично през целия ден и да установите режим. 

Започнете да пишете

В допълнение към многобройните препоръки кои филми да гледате и кои подкасти да слушате по време на периода на самоизолация, има много по-подценявани съвети, които ще ви помогнат да се справите със самотата. Например – започнете да пишете. Започнете да си водите нещо като дневник – как се чувствате, какво мислите, за какво сте благодарни и за какво мечтаете.

Отървете се от излишъка в гардероба

Най-очакваният съвет от нас е да използвате свободното си време, за да освободите най-накрая гардероба от всичко излишно и да подредите нещата, които трябва да бъдат преподредени. И за да направите времето по-забавно, можете да направите конферентен разговор с приятелите си (така даже може да се разберете да си размените някои дрехи, които на вас са ви омръзнали).

С няколко думи да обобщим: Разпределете си времето, както и различните кътче от апартамента. Свършете някои неща, за които все не ви остава време, но и се възползвайте да си почините и да наваксате с любимия сериал. Това, че сте сами, не означава, че трябва да сте самотни – звъннете на приятел. И се грижете за себе си – спортувайте и научете нови рецепти. И да не забравяме – не прекалявайте със социалните мрежи. 

Останете си вкъщи и се грижете за себе си.