Куркумата – грижа не само отвътре, но и отвън

1
168
Добави коментар
svetla58
svetla58

Куркумата нашумява все повече, но има и защо! Тази магическа подправка има толкова полезни свойства, че няма да е зле всеки да помисли как да я включи в ежедневието си. Поради своите антиоксидантни, аналгетични и седативни свойства тя се счита за суперхрана. Може безопасно да се добавя към салати и месни ястия. Най-известната подправка на базата на куркума се нарича къри, която включва кимион, кардамон, копър, карамфил, кориандър, чили и чесън.

Някои известни споделят как всяка сутрин пият чаша топла вода с куркума на прах, други пък дават инструкции за приготвяне на млечна напитка с куркума, джинджифил и канела. Но освен че лесно можете да я включите в менюто си, то тази подправка е много подходяща и за козметични цели, тъй като има много благоприятно влияние върху кожата.

Ползи за кожата

Все повече и повече козметични марки започват да подобряват своите продукти с помощта на индийското растение. Според д-р Гитика Митал, основател на Медицински център ISAAC Luxe , куркумата има ярко жълт цвят поради наличието на вещество, което предпазва кожата от химикали и замърсяване на околната среда. Куркумата като основна съставка в грижата за кожата помага за предотвратяване на влиянието на околната среда.

Лечение на хронични кожни заболявания

Тъй като куркумата почиства тялото от мъртвите клетки, тя е полезна за хората с псориазис.

Влияние на куркумата върху акне

Коренът на растението може да предотврати появата на възпаление по лицето. Кремовете от/с куркума регулира производството на себум и помага на хората да се справят с несъвършенствата.

Борба с последиците от нездравословния начин на живот

Всеки аспект от нашия живот, независимо дали е замърсения въздух, лошите навици или ултравиолетовата радиация, влияят сериозно на кожата ни. Тези ​​отрицателни ефекти водят до преждевременно стареене, поява на петна или по-блед тен. Куркумата помага да се справите с това.

Лечебни свойства за кожата

Според д-р Шер, поради антиоксидантите в куркумата, тя е подходяща за лечение на много кожни заболявания. Благодарение на своя антибактериален и противовъзпалителен ефект, тя помага не само в борбата с акнето и следи от него, но и с бледата кожа, подуването и стриите.