Защо не е добре да ядем салата вечер?

1
220
Добави коментар
svetla58
svetla58

Често, когато искаме да подхапнем нещо късно вечер, избираме салата от пресни зеленчуци. Все пак салата е най-здравословното и диетично ядене. Но д-р Харалд Стосие, основателят и главен лекар на клиниките Vivamayr, предупреждава, че дори за най-здравословното ядене на света е важно времето на деня, когато го консумирате. И именно заради това разбрахме, че салата късно вечер не е добра идея.

Защо не е добре да ядете салати и плодове късно вечер?

„Не препоръчваме да ядете нищо без топлинна обработка след четири следобед. Причината е, че храносмилателният тракт има специален ритъм. Храносмилането е много по-активно сутрин и по-бавно вечер. В същото време ви напомням, че суровата храна се обработва по-трудно от тялото и се отделя повече енергия за нея. Ако не сте в успеете да усвоите храната на момента, то тогава започва процес на ферментация и започва гниене. И това е началото на чревната автотоксичност, която наричаме също синдром на пропускливи черва. А той от своя страна може да причини развитието на други заболявания, някои от които са алергии и непоносимост към определени продукти“. В допълнение към риска от заболяване, процесът на ферментация и гниене вътре във вас също се отразява негативно на съня – трудно е да се събудите свежи и енергични.

В колко трябва да бъде вечерята?

„Вечерята трябва да бъде лесно смилаема. Поради специфичния ритъм на храносмилателния ни тракт и забавянето му вечер, вечерята е хубаво да бъде възможно най-рано. Трудно е да се назове точното време – зависи от начина ви на живот.”

Алтернативи на салатата

„Вечер препоръчваме да ядете зеленчуци на пара, варени или печени на скара. Например в италиански стил – със зехтин – или салата от варено цвекло, моркови и картофи – това са добри варианти. “ 

Подходящ ли е картофът?

„Картофите са важен алкален продукт. Помага за поддържане на киселинно-алкалния баланс. Добре е да го приготвите или изпечете, но не и изпържите, разбира се. ”