Храни, с които да подсилите имунната си система

1
124
Добави коментар
svetla58
svetla58

В ситуацията, която се намираме в момента, всички се чудим и търсим начини как да се грижим за здравето си, да подсилим имунната си система и да защитим себе си и близките си. Но въпреки че няма ваксина за предпазване от коронавирус (въпреки че учените по света работят неуморно върху създаването на такава), има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да укрепите имунната си система, за да сте сигурни, че ще успеете да преборите всички вируси.

Имунната система е защитата на тялото ви срещу инфекция и болести. Тя работи, като идентифицира болестотворните микроби и ги побеждава, преди да успеят да ви разболеят. Или по друг начин казано: ако тялото ви е замък, тогава вашата имунна система е стената, която го защитава.

Изключително важна роля за здравето ви играят упражненията, сънят и нивото на стрес, но от най-голямо значение е диетата ви, начинът ви на хранене – горивото, което давате на тялото си, за да функционира на максимум. Ако не давате на тялото си хранителните вещества, от които се нуждае, имунната ви система не получава ресурсите, от които се нуждае, за да ви защити. И така, как да получите тези хранителни вещества? Как да си набавяте необходимите витамини, минерали и други хранителни вещества?

Ето здравословните и вкусни храни, които ще помогнат на имунната ви система да се справи с всяка една пречка. А междувременно бъдете стойте си вкъщи, останете спокойни, прочетете книга или гледайте някой сериал и се грижете един за друг. А защо и да не се възползвате от това, че сте си вкъщи да пробвате някоя нова рецепта!

Гъби

Гъбите са магия за вашата имунна система! Те са не само богати на витамини и минерали от група В, но също така съдържат мощни антиоксиданти като глутатион и селен. Проучванията показват, че по-специално селенът помага за намаляване на оксидативния стрес в организма, което от своя страна оказва положително влияние върху имунната ви система.

Кисело мляко

Киселото мляко е богато на пробиотици, които спомагат за засилване на имунната функция и дори могат да помогнат за намаляване тежестта на заболяването или инфекцията. Освен това е богато на протеин и витамини D, B2 и B12- всички необходими за здрава и силна имунна система.

Спанак

Спанакът е първата в света суперхрана с причина. С високо съдържание на фолати, магнезий и желязо, хранителните вещества в спанака помагат на клетките да функционират по-добре, което от своя страна засилва реакцията им към инфекция. Не само това, но спанакът е и с високо съдържание на витамин С, основен микроелемент, който тялото ви не може да произвежда.

Сладък картоф

Сладките картофи са отличен източник на бета каротин, витамин С и калий. Бета каротинът е от решаващо значение, защото тялото ви го превръща във витамин А, който играе важна роля за повишаване на имунната функция

Броколи

Знаете ли, че една чаша броколи осигурява толкова витамин С, колкото портокал? Не само това, но броколите съдържат и множество други хранителни вещества, подсилващи имунитета, и редица витамини от група В, които помагат за производството на клетки, борещи се с болести във вашето тяло.

 

И това са само част от храните, които ще допринесат за по-добро здраве! Следете eModno за още съвети как да се справите с карантината и се пазете!