Как коронавирусът влияе върху трансферите и договорите?

1
135
Добави коментар

Ще се изразходват ли по-малко пари? Кога прозорецът ще отвори отново? Какво се случва с договорите? Кой решава и кога?

Както всички аспекти на живота, и футболът е силно засегнат от пандемията на коронавирус – и една област без изключение е набирането на играчи.

Предвижда се британският трансферен прозорец да отвори на 10 юни, а на Sky Sports News се казва, че повечето клубове продължават да работят на тази основа, поддържайки своите изследвания и надлежна проверка на потенциалните цели, въпреки че не могат да ги наблюдава в действие.

Съществува обаче широк консенсус, че предстоящият пазар вече се е променил и се реализират някои интересни прогнози относно по-дългосрочните последици.

Sky Sports News разговаря с редица експерти в бранша – спортни директори, главни ръководители, разузнавачи, агенти, за да се опита да отговори на някои основни въпроси и да докладва за това какви са плановете на клубовете.

Означава ли всичко това по-малко изразходвани пари и по-малко сделки?
Подобно на останалата световна икономика, финансовото въздействие на пандемията върху футбола е непосредствено и значително, но това значение се усеща в различна степен в зависимост от размера на клуба и неговия финансов модел.

Всички са претърпели моменталната загуба на постъпленията от продажбата на билети, но докато за някои това представлява само част от приходите, за други то е тяхната жизнена сила. Някои вече са си гарантирали парите за билети за сезон 2019/20, например, но други се плащат на вноски. Някои от тях започнаха да продават следващия сезон, докато други поставиха това на пауза. Някои имат малко абонаментни карти, а за други те представляват повечето от общия брой за даден мач.

Какво означава загубата на тези приходи за набиране на играчи, е съвсем просто – ще има по-малко пари, които да се харчат за играчи, навсякъде. Това означава по-малко сделки. И колкото повече месеци минават без футбол, тези трансферни бюджети се свиват още повече.

В момента екипите не могат да разузнават играчите, какво означава това?
Загубата на живо разузнаване също незабавно възпрепятства процесите на набиране на персонал, което увеличава риска от вземането на грешни решения. Това означава, че за клубовете е още по-малко вероятно да следват сделки, които може би вече планират, както обясни един спортен директор в клуб от най-високо ниво.

„Вярно е да се каже, че съвременните скаутски мрежи не зависят от скаутите на живо“, каза той пред Sky Sports News. „С платформи като Wyscout и други подобни все още можете да гледате играчи от вашия офис – и всъщност всички намерихме повече време за това, сега работим от вкъщи.“

„Но скаутите на живо все още са важна част от процеса. Не бива да е нещастие за нито един клуб засега да не може да гледа играчи. Но за някои това може да сключи или да наруши сделка, която те искат да направят. Може би няма да подпишат с един или двама, които иначе биха привлекли това лято.“

„Това, съчетано с колебанието да се харчи, тъй като клубът не е сигурен колко пари има, ще направи наемането наистина трудно. Това ще има огромен ефект върху размера на движението.“

Възможно ли е запазването на същите дати за трансферния прозорец да е в помощ на клубовете?
Но Кириран Скот, ръководител на набирането на персонал в Норич Сити, е една от няколкото фигури в бранша, която заяви пред Sky Sports News, че смятат, че отварянето на прозореца по план или може би дори по-рано би могло да позволи на борбата с клубовете да компенсират бързо загубените си приходи.

„Има два начина да го погледнем“, каза той. „Можете да отворите прозореца сега, за да могат клубовете да генерират пари от продажба на играчи. Мога да видя стойността в това.“

„Но тогава това би могло да позволи на купуващия клуб да го използва в своя полза и да предложи да купува играчи по-евтино. Не мисля, че някой иска това и не мисля, че даден клуб ще иска да бъде причина друг клуб да купува по-евтино. Трудно е. “

Може ли таксите за трансфери да бъдат намалени?
Това, че ще се дават по-малко пари за играчите и нуждата на някои клубове да генерират пари бързо, също означава намаляване на трансферните такси. Всички в Sky Sports News са съгласни, че това е неизбежно.

Един топ германски агент заяви, че очаква оценките да спаднат с до 50 на сто и че нарастват опасенията от продажбата на таланти на Бундеслигата в други страни, а именно във Висшата лига, засилени от ограниченията на германската лига за частни инвестиции.

Макс Билефелд, експерт по трансферите на Sky Germany, не очаква това да повлияе на цената на най-добрите играчи като Джейдън Санчо от Борусия Дортмунд, нито Кай Хаверц от Байер Леверкузен – и двамата оценявани на повече от 100 милиона паунда – поради финансовата сила на тези конкретни клубове.

Но един спортен директор от най-високо ниво вярва, че клубовете от Висшата лига ще бъдат поразени толкова значително, че властта им над пазара ще намалее и затова е по-вероятно привличането на Санчо и Хаверц, свързани съответно с Манчестър Юнайтед и Челси, ще останат в Германия.

„От доста време всички познати клубове плащаме над реалните суми за трансферни такси и заплатите на играчите. От много време мнозина искаха да се направи нещо по въпроса“, каза той пред Sky Sports News. „Най-накрая това може да е необходимото, за да нулираме пазара.“

„Смятам, че едно от най-големите въздействия ще бъде върху Висшата лига. Много от нашите клубове отдавна плащат по-големи такси за трансфер и заплати, отколкото където и да е другаде в Европа; разходите са значително по-големи.“

„Но това не може да се случи това лято. Може би най-добрите клубове, които не разчитат на билети, ще се оправят. Но много клубове могат да бъдат изправени между три и пет месеца без никакви редовни доходи.“

„Това ще засегне оценките на играчите и това, което клубовете са готови да плащат. Мисля, че бихме могли да разгледаме поне 50 процента. Това може да възстанови оценките и може да отнеме много време, докато сумите се върнат там, където са били преди това да се случи, ако изобщо се случи.“

Ръководителят на трансферите в Норич Скот вярва, че липсата на пари може да доведе до увеличаване на броя на структурираните сделки, за да помогне за минимизиране на риска от огромни разходи за играч, особено когато изследванията са затруднени.

„Мисля, че рисковите фактори са твърде големи и биха означавали повече клубове, които искат да правят повече безплатни трансфери или сделки с ниска такса, така че разходите да не са твърде големи, ако се объркат“, каза той. „Или може да видим повече сделки да бъдат структурирани така, че да плащат по-малко авансово и повече в стимулирани добавки в бъдеще от обикновено. Така или иначе, това означава по-ниски такси за трансфер в краткосрочен план.“

Ами договорите с играчи?

Едно от основните предимства на всичко това е въпросът за договорите и регистрациите на играчите. Всички договори трябва да се прехвърлят през следващата година или да изтичат на 30 юни, а някои сделки вече са направени, за да може нов играч да пристигне на 1 юли.

Най-забележителният от тях във Висшата лига е Хаким Зиеч, който ще се присъедини към Челси от Аякс. Ако сезонът започне отново през юни или дори по-късно, какво се случва с него? Може ли да се присъедини към Челси или ще трябва да остане в Ередивизие?

Вътрешният документ на ФИФА, представен на работната му група по коронавирус, препоръчва настоящите договори за играчи и треньори да бъдат удължени до края на забавените вътрешни сезони, но по-широкият разговор беше доминиран досега от идеи на отделни играчи и клубове, които работят заедно за това сами да намерят решения.

Един спортен директор от клуб от най-високо ниво във Великобритания вярва обаче, че едностранното решение би било най-добрият начин за решаване на проблема чрез нещо, което изглежда като сравнително просто изменение, и че FIFPro би могъл да играе важна роля в процеса на вземане на решение.

„Най-доброто предложение, което съм виждал, е едностранно да се разменят месеците на съответните клаузи в договорите“, каза той пред Sky Sports News. „Така например изтичането през юни става юли и т.н.“

„Тази едностранна промяна всъщност защитава и играчите. Най-добрите играчи трябва да мислят за своите колеги по-долу по лигите. Това са тези, които ще загубят най-много, така че ще се възползват най-много.“

„Клубовете от по-ниската лига се борят финансово, така че бихте могли да имате ситуация, в която, да речем, клуб от Лига 1, половината от играчите им изтичат от договора и трябва да ги освободят. Как ще завършат сезона тогава?“

„Мисля, че тук FIFPro може да се намеси и да се съгласи на едностранни промени от името на всички играчи. Никой не иска играчите да бъдат уволнени или съкратени и това би помогнало да се защитят от това.“

Подобна промяна ще позволи на Зиеч да се присъедини към Челси на по-късна дата, но Аякс да запази играч, за когото вярваха, че има за останалата част от кампанията. Това също ще реши въпроса какво да се прави с играчи като Ян Вертонхен в Тотнъм, който е в края на договора си, и би трябвало да облекчи голяма част от безпокойството за играчите от по-ниска лига с изтичащи договори, които почти винаги играят за бъдещето си.

И така, какво се случва след това? И кой решава?

Всички пътища водят до FIFA. Работните им групи продължават да оценяват влиянието на пандемията на коронавирус върху играта. Не е определена дата за обявяване на решение, но ръководният орган на световния футбол е добре запознат с неотложността във връзка с договорите на играчите и потенциалните промени в трансферния прозорец това лято.

Но подобно на останалата световна икономика, футболът чака коронавирусът да отстъпи до точка на безопасност за всички – и има широк консенсус, че футболът не иска да даде приоритет на общественото здраве.

Източник

Категория: Футболни анализи

Тагове:
Висша лига, ФИФА, Коронавирус