Отпускат 3,5 млн. лв. за родно агнешко по магазините за Великден и Гергьовден

1
157
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Отпускат се 3,5 млн. лева за реализация на агнешко месо, родно производство, на територията на страната.  Това реши вчера Управителният съвет на фонд „Земеделие“.

Помощта ще се предоставя на кланици за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2020 г.

Помощта има за цел да подпомогне родните производители да реализират на пазара отгледаните от тях агнета и ярета при въведеното извънредно положение у нас заради пандемията от коронавирус.

Срокът за кандидатстване по държавната по-мощ е от 31 март до 31 май 2020 г., като субсидиите ще бъдат платени до 30 юни 2020 г.

Кланиците ще трябва да изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните.

Подпомагането е насочено към малките и средните фермери, чиито стада не надхвърлят 500 глави животни. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна.

Единичната ставка е в размер на 7 лв. за едно дребно преживно животно. За да получи подпомагането, кланицата следва да е закупила от земеделските стопани дребно преживно животно на цена не по-ниска от 5 лв./кг живо тегло без ДДС