Американските астронавти ще кацат на Луната с индийски ракетни двигатели

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтът на НАСА Пийт Конрад достига до роботизирания спускаем апарат „Сървеър 3“. В бекграунд: спускаемият модул „Интрепид“ на „Аполо 12“. Photo credit : NASA

1 април 2020 г. 16:30 ч.

Светослав Александров. В разгара на програмата „Артемис“ през 2024-та година, американските астронавти ще кацат на повърхността на Луната посредством индийски ракетни двигатели. 

Новината излезе на бял свят след като днес изненадващо стана ясно, че САЩ са изостанали в космонавтиката в сравнение с всички останали държави. А най-видна е кризата в американското двигателостроене.

„Никога не сме били добри в създаването на ракетни двигатели“, съобщава топ шеф на НАСА. „Така беше и през 60-те години, когато стъпвахме на Луната, но тогава Вернер фон Браун ни помогна – а той е германец. Дълго време летяхме с неговите двигатели, докато рухна режимът в СССР. След това руснаците се смилиха над нас. И до ден днешен всяка наша междупланетна мисия е оборудвана с руски двигател, дори ако основният й е американски. Ей така, за всеки случай“. 

Що се касае до Илон Мъск, шефът е категоричен: „Но той е южноафриканец, не може да ни реши кризата. Единственият ни шанс е да се обърнем към тези, които кацат на Луната, за разлика от нас –  Индия и Китай“. 

Така спускаемият лунен апарат за кацане на Луната ще бъде оборудван с индийски ракетни двигатели. Но тогава дори и фактът, че астронавтите ще забият американското знаме през 2024-та, няма да може да скрие от обществеността колко е дълбока кризата. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/