Вирусът е вече тук! Подсилете имунната система бързо и ефективно

1
108
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

В условията на настъпващия коронавирус и нарастващата заплаха за здравето ни едно от първите неща, които трябва да предприемем, е да засилим имунната система. И макар че разполагаме само с органичен набор от средства поради затворените спортни зали и спа центрове, важно е да извлечем най-доброто от възможностите, които ситуацията ни предоставя.

Липсата на енергия, честите неразположения и дехидратацията са първите симптоми, които показват, че организмът е силно податлив на инфекции и заболявания, а продължителното и често боледуване подсказва, че имунитетът ви не е достатъчно силен, за да се пребори с вирусите. Силният стрес и ежедневното напрежение също е причина за намаляване на защитата на организма. Ако при вас се наблюдават повечето от изброените признаци, това означава, че имунната ви система е силно отслабена. В такъв случай не бива да подценявате ситуацията и спешно трябва да предприемете мерки за справяне с атаките на коварните вируси. Със следващите няколко съвета ще ви помогнем да укрепите имунитета си и да ограничите причинителите на заболявания.

Имунната система се нуждае от повече храни, богати на витамини и минерали

Здравословното и балансирано хранене оказва влияние върху правилното функциониране на тялото. Колкото по-цветно и разнообразно е всекидневното меню, толкова по-силна ще бъде имунната система. Жълтите, зелени и червени зеленчуци са богати на антиоксиданти, които поддържат здрав организма. Подходящи за ежедневна консумация са чушките, доматите, морковите, тиквата и цвеклото. Те лесно могат да се използват при приготвянето на салати, супи и основи ястия.

Всички знаем колко е трудно да накараме малките деца да консумират повечето зеленчуци. Ефективно решение на проблема е прибавянето на ядки към менюто. Освен че са много вкусни, те са и изключително полезни. Орехи, лешници и бадеми са богати на витамин Е, който подпомага способността на имунната система да се бори с инфекциите. Освен зеленчуци, прибавете и повече плодове към менюто. Опитайте да заменяте богатите на въглехидрати десерти с вкусни  плодове. Портокалите и лимоните са естествени антиоксиданти и незаменим помощник срещу настинката и грипа. Консумирайте повече цитрусови плодове, защото са изключително полезни за здравето, но не забравяйте да ги съхранявате извън хладилника, за да запазите всички витамини и минерали в състава им.

Замествайте кофеиновите напитки с билков чай

През топлите пролетни дни е трудно да консумирате чай в големи количества. Затова заменете сутрешното кафе с ароматен билков чай. Във всяка аптека можете да откриете богато разнообразие от билки, всяка от които се препоръчва за превенция на определено заболяване. Един от най-силните имуностимулатори е джинджифилът.

Той е с богато съдържание на витамини, магнезий, цинк и желязо. Като натурален антибиотик, джинджифилът подсилва защитата на организма и го прави устойчив на различни заболявания. Лекарите препоръчват също употребата му при бременност и чести оплаквания от гадене и повръщане. Добре е да добавите няколко парченца от растението към чая заедно с лъжица мед. Пчелните продукти осигуряват важни аминокиселини и витамини за тялото и помагат за увеличаване на белите кръвни клетки в организма.

Елиминирайте стреса и напрежението

Имунната система отслабва, когато стресът е взел превес над хармонията и спокойствието в ежедневието. Настоящата ситуация е точно такава. Продължителното време, което прекарвате затворени у дома, и непрекъснатият поток от новини за заразата несъмнено въздействат върху мислите и настроението ни. Най-сигурният начин за премахване на напрежението и постигане на вътрешен баланс е практикуване на любими релаксиращи занимания. Лесно може да превърнете всекидневната в студио, където да практикувате йога. Необходимо ви е единствено свободно пространство, достатъчно светлина и постелка за спорт. Йога упражненията за медитация подпомагат функционирането на всички системи в тялото и поддържат ниски нивата на стрес. Освен това йога практиката подобрява дейността на дихателната система и увеличава капацитета на белите дробове. Йога сеансите ще ви помогнат да поддържате дихателната система здрава и да предотвратите потенциални инфекции.

Не забравяйте да се движите достатъчно през деня, дори да прекарвате по-голямата част от времето си у дома. Излизайте често на терасата или балкона, за да подишате чист въздух. Не стойте прекалено дълго на едно място и се раздвижвайте на всеки час, защото неудобната поза може да причини последващи болки в гръбнака. Добър вариант е да продължите вашите тренировки вкъщи, дори и с по-леки двигателни упражнение без уреди.

Подобрете изградените навици

Вирусите се пренасят много по-лесно от контактни повърхности, отколкото директно по въздушно-капков път. Съветваме ви да почиствате компютрите и телефоните всекидневно, тъй като те са най-често използваните техники у дома. Поставете шишенце с дезинфектант на масата в кухнята или на бюрото в детската стая. Освен това следете за редовното почистване на общите повърхности като дръжки, уреди за дистанционно управление и други. Ако спортувате у дома, задължително почиствайте тренировъчните уреди преди и след всяко занимание. Осигурете си достатъчно количество сън през нощта. Почивката е много важна за укрепване на защитните функции на организма, защото благодарение на съня тялото се възстановява и изпълва с нови сили и енергия.

Всеки човек носи индивидуална отговорност за своето здраве и трябва високо да го цени. Затова се придържайте към здравословен начин на живот, без да се ограничавате от своите любими занимания. Прогонете напрежението и негативните мисли, като се отдадете на това, което ви радва и за което до сега не ви е оставало много време. Гледайте филми, четете книги, наслаждавайте се на общуването с най-близките ви хора, отдайте се на кулинарни занимания. Правете всичко, което ви носи удоволствие и наслада. И запомнете, че най-лесният начин за укрепване на имунната система е поддържане на добро настроение и позитивни мисли.

Последни публикации в блога

През последните седмици много от нас работят от дома и поради извънредната ситуация напълно ограничихме контактите си с външния свят. Забравихме за ежедневните срещи с колеги и приятели, спортните развлечения след работа и В условията на настъпващия коронавирус и нарастващата заплаха за здравето ни едно от първите неща, които трябва да предприемем, е да засилим имунната система. И макар че разполагаме само с органичен набор от Броени седмици остават до края на зимата. Вече сме готови да изпратим студеното време и да се впуснем към следващо голямо приключение. Несъмнено някой екзотичен индонезийски плаж ще бъде прекрасна дестинация за нашето Още от часовете в училище знаем, че сутрешната гимнастика ни ободрява и ни подготвя за предстоящите предизвикателства през деня. Много хора продължават да спазват този полезен ритуал, без да се притесняват от ранното Грижите за здравето включват правилно хранене, редовно спортуване и здравословни навици, които ежедневно се следват. Понякога тялото ни изпраща сигнали, че има проблеми, а най-често те са свързани със защитни функции на организма. Месец февруари минава под знака на любовта. Тогава отбелязваме Деня на влюбените – празник, който датира отпреди няколко века и днес масово се чества по целия свят. Романтичната традиция се свързва с вино, рози Акнето е едно от най-често срещаните заболявания на кожата, което засяга предимно младежи и тийнейджъри. Основната причина за проблема са хормоналните промени, които настъпват в организма. Под тяхно влияние мастните жлези увеличават своя В днешно време има голямо разнообразие от спортни занимания, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Те са отлично решение за отпускане на тялото и премахване на натрупаното през деня напрежение. Въпреки Тънкостите на масажното изкуство се усвояват в продължение на хилядолетия. Една от най-древните процедури, практикувана за затопляне на цялото тяло и отпускане на мускулите, се нарича hot stone massage или в превод от