Японско-европейската мисия БепиКоломбо ще се сближи със Земята на 10-ти април, за да се отправи към Меркурий

1
158
Добави коментар
redbul80
redbul80

Компилация от снимки на Земята и Луната, заснети на 5-ти март. Credit : ESA/BepiColombo/MTM

2 април 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Наближава едно от най-очакваните междупланетни събития за годината. Японско-европейската мисия „БепиКоломбо“ доближава Земята и на 10-ти април автоматичната междупланетна станция ще премине само на около 12 700 километра от нашата планета, преди да се отправи обратно в далечния космос.

Напомням на читателите, че „БепиКоломбо“ бе изстреляна в космоса на 20 октомври 2018 г.

Гравитационната маневра ще забави скоростта на „БепиКоломбо“ и ще насочи траекторията към вътрешната Слънчева система, съответно към Меркурий.

„Това е последният път, когато ще видим БепиКоломбо от Земята“, съобщава ученият Джо Цендер. „След това ще се насочим още по-дълбоко във вътрешната Слънчева система“.

Учените ще използват случая да тестват някои от 11-те научни инструмента на европейския компонент на мисията – „Меркуриански Планетарен Орбитър“. Японският компонент „Меркуриански Магнетосферен Орбитър“ е скрит зад защитен щит. Двата компонента заедно са стиковани към специален „Меркуриански Трансферен Модул“. Модулът блокира някои от инструментите, но изследователите очакват да получат данни от общо осем от тях. Някои от датчиците на „Меркуриански Магнетосферен Орбитър“ също ще бъдат включени. 

Маневрата ще бъде осъществена в центъра на ЕКА в Дармщат, Германия, но с ограничен персонал заради COVID-19. Инженерите ще спазват строги правила на социална дистанция. Макар че в Европа коронавирусът е поставил известна част от космическите проекти на пауза, няма как да бъде спряна меркурианската мисия.

„Фазата на облитането на Земята е етап, в който имаме нужда от ежедневен контакт с космическия кораб“, съобщава Елза Монтагън, мениджър на мисията от ЕКА. „Това е нещо, което не можем да отложим. Космическият кораб ще облети Земята при всички случаи“.

Въпреки затруднената работна обстановка, научните екипи очакват да калибрират някои от инструментите.

„Например спектроскопът ФЕБ ще бъде насочен към Луната като калибрационна цел, за да можем да получим по-добри данни щом пристигнем на Меркурий“, съобщава ръководителят на мисията Йохан Бенхоф. „Също така желаем да направим някои измервания на Слънчевия вятър и неговото взаимодействие със земното магнитно поле. Но главната цел на включването на инструментите на този етап е тестването и калибрацията. Ако успеем да извлечем научни данни, това ще е бонус“.

„БепиКоломбо“ също така притежава три „селфи“ камери от типа GoPro, които ще заснемат Земята по време на сближаването с нея. Учените вече ги активираха и заснеха системата Земя-Луна в началото на март (снимките са показани по-горе). С течение на времето Земята ще става все по-голяма.

„Когато достигнем момента на най-голямото сближение, ние ще заснемем няколко изображения, след което планираме да заснемем цяла поредица от фотографии в рамките на няколко часа, за да погледнем как системата Земя-Луна става все по-малка, докато я загубим от поглед напълно“, информира ни Джо Цендер.

Иначе облитането на Земята на 10-ти април е само една от първите девет гравитационни маневри по време на 7-годишното пътешествие към Меркурий. През октомври тази година „БепиКоломбо“ ще направи първото посещение на Венера. А окончателното пристигане в орбита около Меркурий е планирано за края на 2025-та година, като тогава „Меркурианският Магнетосферен Орбитър“ и „Меркурианският Планетарен Орбитър“ ще се отделят от трансферния модул. След това научната мисия може да започне. За съжаление Меркурий е най-слабо изучаваната планета от земен тип (в групата влиза още Земята, Венера и Марс). Очакваме с „БепиКоломбо“ това да се промени и мисията да разгадае много от загадките! 

За повече информация: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/