Соня Колтуклиева към правителството: Обърнете внимание на Кулата-Промахон, там е АД!

1
123
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

На вниманието на министър Кирил Ананиев! На Кулата-Промахон се образуват километрични опашки, шофьорите на тежкотоварни автомобили чакат по 24 часа, за да преминат границата. Причината за това сега е, че само по един служител на Районна здравна инспекция-Благоевград, се занимава с попълването и издаването на “Предписание за поставяне под карантина”. Времето за преминаване на един камион се удължава с 20-25 минути, затова опашките са по 20 километра и повече.

Говорих с шофьори. Така нареченият “зелен коридор” на границата за бързо преминаване си е чисто лицемерие. Докато стигнат до кантарите, шофьорите се редят по цяло денонощие.

Тъй като магазините и заведенията покрай границата вече са затворени, шофьорите често остават без храна и без вода. Няма тоалетни. Искат-неискат превръщат магистралата в километричен клозет. Това може да предизвика друга епидемия, паралелна с коронавируса.

Предписанието за обилно измиване на ръцете с топла вода и сапун като превенция срещу COVID19 е абсолютно невъзможно за изпълнение. Санитарните гелове отдавна са дефицитни в българските аптеки и магазини.

Преди извънредното положение, близките на шофьорите и превозвачите носеха хранителни продукти до чакащите на опашката работници с леки коли, но сега придвижването на лични автомобили е забранено. По закон шофьорите трябва да почиват на всеки 8 часа, иначе са в нарушение и биват глобявани. Как да стане това, когато те се отвисяват по опашките по 24 часа?!

Поредната драма на Кулата-Промахон създава проблеми за цялата страна! Защото оттам се пренасят важни товари: от захар и плодове до желязо. Има голям брой малки цехове, които съществуват благодарение на стокообмена, осъществяван през тази граница. Ако спрат работа – на трудовата борса ( т.е. на издръжка на държавата) отиват десетки хора; няма, съответно, да се плащат осигуровки и данъци от страна на работодателите. Същата мрачна картина е и с превозвачите – масово напускат шофьори и отиват на трудовата борса.

Както обикновено, кметът на Петрич Димитър Бръчков и областният управител Бисер Михайлов ни чули-ни видели. Обаждала съм им се, писала съм за опашките на Кулата-Промахон: е, не се трогват тези хора!

Обръщам се към премиера Борисов и здравния министър Ананиев с призив да вземат мерки. Не е толкова сложно да се създаде организация, така че камионите да преминават по-бързо.

П.П. 31 643 са регистрираните безработни в България от 13 март до 1 април или средно по 2934 души на ден са оставали без работа до днес. Това каза социалният министър Деница Сачева по БТВ.

Важно допълнение: След като сутринта написах смс на премиера Бойко Борисов и на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, по-късно министърът ми отговори: Вече са трима. Изпращам още двама служители.

Соня Колтуклиева, журналистка, израснала в Петрич, близо до Кулата-Промахон

***

Ваня Реджева ит Благоевград написа във Фейсбук: Това е реалната ситуация за съжаление на ГКПП Кулата. Днес сутринта звънях на Гранична Полиция за да попитам какво може да се направи за да не чакат шофьорите толкова много часове за да преминат границата от там ме препратиха да попитам РЗИ защото бавенето е от тях в момента вече четвърти ден. Служителката с която се свързах ми каза,че и писнало да я натоварват с негативна енергия в ушите и тялото и от такива оплаквания,че шофьорите чакат по 1-2 дни за да преминат през границата и да напиша мейл. Съвсем учтиво я помолих да помислят за шофьорите,които гладуват и студуват не могат да поспят,защото вместо това трябва да се редят за да попълнят един лист хартия в който да посочат къде ще бъдат когато разтоварят стоката…пълно безумие е това,което се случва.

Моля институциите да координират действията си и да направят организация за нормално преминаване на ГКПП Кулата.