Страх от четене на плашеща информация за рака в интернет

2
130
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Страх от четене на информация за ракови заболявания. Трябва ли да се чете тази информация от всички пациенти?
Информацията в интернет за раковите заболяване е обилна и на практика нараства всеки ден.

Настояща статия обаче е насочена към това какъв “тип” хора е добре да четат медицинска информация за раковите заболявания.

Като хора всички ние сме различни и имаме различен тип нервна система, която реагира по различен начин в стресова ситуация.

Както може би няма едно и също раково заболяване при двама ракови пациенти, така най-вероятно няма и два напълно еднакви типа нервана система. Затова тук ще обърнем внимание на въпроса:

Трябва ли да се информирам за раковото си състояние (или на мой близък), макар че ме е страх от същата тази информация?

Това е сложен въпрос, заради различните видове нервна система, но можем да се опитаме да разделим хората, на няколко групи, и след това да “препоръчаме“, кой трябва да чете информация за рака в интернет.

Преди да се насочим към конкретните типове хора, нека да кажем, че никой не може да Ви казва, какво да четете и какво-не, в интернет средата. Това е Ваш личен избор и той трябва да бъде уважаван от всички.

Ако все пак се интересувате от това, каква информация е добре да четете, можете да се запознаете с тази статия, която обръща внимание точно на този вид информация:
Полезна информация за лечението на ракови заболявания (връзки към сайтове)

Поставянето на ракова диагноза на Вас или Ваш близък е силен шок, който поставя под изпитание човешката нервна система. При едни пациенти, този шок може да има измерение като депресия, отричане, гняв.

При други може да премине в самосъжаление и тъга. Каквато и де е реакцията, то тя най-често е свързана с многократно увеличени нива на тревожност, които могат да се засилят в определен момент или да отслабнат с времето, но не и да изчезнат за по-продължителен период.

Обикновено след поставянето на диагнозата, се започва с търсене на информация в интернет, за да се “види” какво представлява това заболяване.

Тук вече идваме на основния въпрос, трябва ли да се чете такава информация в интернет пространството, ако пациента изпитва тревога.

Условно можем да раздели пациентите на следните три харктерологични вида:

1.Такива, които са склонни да се съпротивляват на заболяването, и за които не остават съмнения, че борбата с него започва- за такъв тип пациенти е добре да търсят и четат информация в интернет и да анализират състоянието си. Практиката показва, че понякога такъв тип хора са с по-екстроветрна насоченост към света. При тях нивото на тревижност е по-малко
така че могат да прочетат и “по-стресираща” информация в интернет.

2.Такива, които се самозатварят в себе си и са силно тревожни, като хора въобще и преди дори да са имали диагноза рак. За тях не е препоръчително да четат прекалено многоинформация за рака, тъй като това ще увеличи нивата им на тревожност, а това ще се отрази на качеството им на живот.

3.Хора склонни към хипохондрии- при такива пациенти, въобще не е добре да четат информация в интернет, тъй като може тя може да влоши качеството им на живот.

Интересен момент, е че в зависимост от хода на заболяванео, при някой от по-тревожните пациенти може да се намали нивото на стрес, а това много зависи от медицинския екип,
които работи с тях. все пак на всеки пациент, трябва много подробно и внимателно да се обясни, какво представлява, неговото индивидуалноз заболяване. А то при почти всички
пациенти може да протича различно. Разясняването на състоянието при пациентите, обяснението на стадия им, както и обяснението за хистологичния вид на рака им е понякога повод да се намалят нивата на стрес. Това обаче пряко зависи от лекаря, и негови подход към конкретния пациент, съобразявайки с по-горе изброените типове.

Остава големия въпрос- трябва ли лекаря да разреши на пациента да чете в интернет?

Тук няма верен отговор. И може би никога няма да има.

Разбира се пацинетите, които провеждат лечение, трябва подробно да бъдате информирани за химиотерапевтичните капани, които могат да ги дебнат при провеждането на лечението.

Един интересен факт: Пациентите много добре са повлияват от истории на други пациенти с тяхното заболяване, които са преборили злокачествено заболяване. Повдига силно духа!

Съвет към пациенти- Водете се от вашето вътрешно усещане, дали да четете такъв вид информация.