Идея за спасяване в кризата: Слънчев бряг да стане база за почивка на преболедували COVID-19

1
153
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Хотелиерите у нас със смела идея как туризмът да се спаси от кризата, като помогне и на здравеопазването. Според предложението им, най-големият ни морски курорт Слънчев бряг може да стане база за почивка на пациенти, преболедували коронавирус.

Пандемията провали плановете на хотелиерите по Черноморието да посрещнат туристи още за Великден. Сега браншът мисли алтернативни идеи как да спаси сезона и да се възползва от ситуацията, доколкото това е възможно.

Преди повече от половин век Слънчев бряг е бил прочут не с камилите, палмите и дюните, а с кристално чистия си въздух. Това показва справка в архивите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Морските течения на Слънчев бряг, Несебър и гората отзад – това съчетание създава уникална йонизация, която способства за лечение на всички видове вируси“, уточни Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА.

В писмо до правителството от бранша предлагат да изпрати учени и вирусолози, които да тестват качествата на въздуха в курорта.

 „Предлагаме нашите хотели да се превърнат в балнеосанаториуми или профилакториуми за всички тези българи, на всички е ясно, че ще преминат много ще бъдат заразени, да дойдат на море на преференциални цени“, добави Налбантов.

Досега в офертата са се включили около 10 хотела, а предложението важи след отмяна на извънредното положение. Според Института за анализи и оценки в туризма летен сезон ще има, но различен от всички до сега.

„Ще има хотели, които ще работят по-добре – това ще бъдат по-малките хотели. Ще има хотели, които ще имат проблеми – това ще бъдат много големите хотели или хотелски комплекси. Но при всички случаи – трябва да знаем, че туризмът е феномен и той няма да бъде спрян от коронавиурса“, заяви Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма.

Не такива оптимисти са концесионери и наематели на плажове, които смятат за нереална идеята на туристическото министерство за безплатна сянка. „Големият разход на всеки един наемател или стопанин на плаж, се явяват работещите по плажа, защото ние по договор сме задължени да имаме необходимия брой обслужващ персонал като спасител и медицински лица“, обясни Николай Димитров, наемател на плаж „Крайморие“. 

Въпреки несигурния сезон, държавата не се е отказала да събира концесионна такса.

От Института за анализи и оценки в туризма са изчислили, че само за март загубите за туристическия бранш са 48 млн. лв.