УСПЕХ: Американският кораб Драгън се завърна на Земята!

1
129
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: космическият кораб „Драгън“ преди днешното му освобождаване от роботизираната ръка на МКС. Credit : NASA TV

7 април 2020 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Браво на СпейсЕкс! Тази вечер в 21:50 ч. българско време космическият кораб „Драгън“ се прибра благополучно на Земята след успешна мисия, в рамките на която беше прикачен поредният компонент към Международната космическа станция – откритата платформа „Бартоломео“. 

Сега вече може да насочим нашето внимание към изстрелването на пилотирания кораб „Союз МС-16“ на 9-ти април. 

Но преди това да припомним основните акценти на мисията, която СпейсЕкс изпълни безпроблемно. Първоначално полетът на „Драгън“ бе планиран за 2019-та година, но след известни отлагания корабът излетя на 7-ми март т.г. На борда му пътуваха 1 977 килограма полезен товар – от които 468 кг. се падаха на „Бартоломео“. 

Самото монтиране на платформата бе проведено на 2-ри април, като процедурата бе комплексна и отне няколко часа. Сега „Бартоломео“ представлява постоянен компонен на МКС – остава само да бъдат свързани захранващите кабели, което ще се случи през следващите месеци, когато американски астронавти излязат в открития космос. „Бартоломео“ е своеобразен „балкон“ на станцията – неговата цел ще е да осигурява извеждането в открития космос на научни установки с тегло до 600 килограма и размер не по-голям от един метър. 

Напомням на читателите, че построеният от европейската фирма Еърбъс „Бартоломео“ ще позволи на частни компании и държавни агенции да разполагат с бърз и евтин достъп до космическото пространство. Могат да се провеждат разнообразни дейности, свързани с наблюдението на Земята, изпитването на нови технологии в областта на роботиката, провеждането на експерименти в сферата на материалознанието или астрофизиката.

„Радвам се, че нашите космически проекти продължават в тези трудни времена“, съобщи след монтирането на „Бартоломео“ Андреас Хамър, ръководител на космическия отдел към Еърбъс. „Това беше великолепно постижение от нашия екип. Отправям своите поздрави и благодарности към всички, които трябваше да работят под голям времеви натиск. Те имат пълното право да се гордеят с това“.

Като изключим „Бартоломео“, с успешното завръщане на „Драгън“ на Земята се прибраха и някои важни научни прибори. Сред тях бе перспективната установка „Бионутриентс“, която може да създава синтетична храна за нуждата на астронавтите по време на дългосрочни експедиции. Системата би могла да осигури храна и тук, на Земята, на отдалечени места, където доставките на провизии пристигат трудно.

Завърна се и установката за създаването на изкуствени органи и тъкани „БиоФабрикейшън“. Счита се, че това е едно от най-перспективните приложения на космическата биология – земното притегляне сериозно пречи на правилната пространствена ориентация на клетките при тяхното делене, ето защо „принтирането“ на органи се прави в безтегловност. Ако технологията се развие, тя може да доведе до сериозен пробив в медицината.

Прибра се и хардуерът от експеримента „Биофилм“. Биофилмите представляват съвкупност от един или няколко типа микроорганизми, включително бактерии, гъби и протисти, които могат да растат на мокри повърхности. Изследователите изучават биофилмите, защото така могат да се създадат нови методи за предпазването на космическите кораби от потенциални патогени, а също и да се предпазят повърхностите на планетите, когато бъдат посетени от пилотирани мисии.

Приключилият днес полет бе последен за корабите „Драгън 1“. Оттук насетне ще летят само модернизирани американски кораби „Драгън 2“ в пилотиран вариант „Крю Драгън“ или в товарен вариант „Карго Драгън“. Дебютният полет на „Драгън 2“ в безпилотен режим бе проведен през март 2019-та година, когато корабът се скачи успешно с МКС. А през януари тази година корабът отново излетя, демонстрирайки надеждността на аварийните си системи. 

Ако всичко мине наред, „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли ще бъде изстрелян през втората половина на месец май. 

Първият полет на „Карго Драгън“ е насрочен за октомври, когато ще започне изпълняването на договорите по програмата CRS-2. 

За повече информация: НАСА

Подкрепете добрите новини! Можете да подпомогнете Светослав Александров и КОСМОС БГ в Patreon, или да направите дарение чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/