ЕС отпуска 500 милиарда евро за най-тежко засегнатите страни от COVID-19

1
196
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Финансовите министри от Европейсккия съюз одобриха спасителен пакет на стойност 500 милиарда евро. Той ще послужи на страните, които са тежко засегнати от пандемията от коронавирус.

До споразумението се стигна, след като Германия и Франция заеха твърда позиция спрямо Нидерландия, която поставяше условия за отпускането на спешен заем. Обещано беше на Италия, че блокът ще прояви солидарност.

„Отговорихме на призива от нашите граждани за Европа, която защитава. Това ни отне общо 16 и половина часа на срещи и много повече на подготовка. Но се справихме.“, заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено.

Финансовите министри обаче не приеха предложението на Франция и Италия страните да споделят разходите чрез издаването на така наречените „коронаоблигации“. Беше решено Европейската централна банка да отпусне 200 милиарда евро на компаниите, а по Европейския механизъм за стабилност ще предостави на правителството 2 400 милиарда евро под формата на евтини кредити.

С този пакет общият финансов отговор на пандемията ще стане 3 трилиона и 200 милиарда евро, което го прави най-големият в света.

loading…