Екипите на Тръмп ще представят план за спасяване на авиокомпаниите

1
157
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че неговите екипи ще представят този уикенд план за спасяване на авиокомпаниите, задушаващи се финансово заради ограничителните мерки, въведени за противодействие на епидемията от COVID-19, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Тръмп не изключи възможност за преки разговори с някои или с всички авиокомпании още през следващите две дни.

Американските авиокомпании се нуждаят от много пари, и то бързо. Конгресът вече им задели, в рамките на мащабния си план от 2,2 трилиона долара, сумата от 50 милиарда долара, за да запазят работните места.

Авиопревозвачите искат да получат пари, но не са особено склонни да приемат условията, които предлага правителството в замяна. Източници от сектора посочиха пред АФП, че има противопоставяне между министерството на финансите и авиокомпаниите.

Преди седмица министърът на финансите Стивън Мнучин каза, че той е този, който ще определи подходяща компенсация срещу помощта от данъкоплатците. Едно от обсъжданите условия е дялово участие в капитала, от чиито мащаби ще зависи дали то ще бъде национализация или не. Ръководителите на компании обаче се опасяват, че с акционер като държавата могат да бъдат отблъснати финансовите пазари.

Авиокомпаниите в САЩ представляват стотици хиляди преки и непреки работни места и са жизненоважни за функционирането на най-голямата световна икономика.

loading…