Строг контрол за Великден: Полицейско присъствие ще има във всички храмове в страната

1
140
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

МВР затяга контрола в страната във връзка с предстоящите Великденски празници с цел да се ограничи разпространението на COVID-19. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

По думите му отпуските в системата са спрени, за да може да се осигури засилено полицейско присъствие във всички близо 4000 православни църкви в страната.

„Струпването на хора в храмовете за Великденските празници трябва да е съобразно всички изисквания. Призовавам всички вярващи, които ще отидат на църковни служби, да не злоупотребяват“, каза Иванов и призова хората да спазват отстояние от 2 м и да бъдат с лични предпазни средства.

Директорът на Главна дирекция Национална полиция главен комисар Христо Терзийски уточни, че засиленият контрол по КПП-тата в страната остава. През почивните дни няма да се допуска излизането от областните градове, освен ако причините не са наложителни. Главният секретар обясни, че пътуванията по служба ще се проверяват обстойно, защото дните са неработни.

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев каза, че организация за охрана на храмовете в София вече съществува. Засилено присъствие на униформени ще има около всички 101 храма в района.

Главният секретар обясни, че ще се контролира и влизането в самите църкви, като уточни, че полицаите ще стоят извън сградите.

„Не мисля, че мястото на служителите на МВР е вътре в храмовете, още повече, ако са униформени.  Точно това се разговаря с представителите на БПЦ по места да бъде създадена такава организация, че да бъде контролиран достъпът до храма. Имаме уверението, че повечето литургии ще се изнасят навън на открито, където опасността от разпространяване на зараза е по-малко, отколкото в закрито. Въпреки това, когато има влизане, ще се стремим да бъде създадена такава организация, че хората, които са в православния храм да са на необходимото разстояние един от друг“, изтъкна още гл. комисар Ивайло Иванов.

loading…