Вкусна Шоколадова Торта “ТРЮФЕЛ”

3
219
Добави коментар
yavkata
yavkata

Необходими Продукти

1 готов блат/с какао/
300 мл вода
1 с.лъж. коняк/ром, шери/
1 с.л. сироп от ягодово сладко /или друго или захар/
1л. течна сметана/сладкарска/
300 гр. течен шоколад/кафяв/
1-2 банана/не са задължителни/
50 гр. орехови ядки
200 гр. захар
1 ч.л. маргарин
2 блокчета шоколадова глазура /или 2 шоколада/

Начин на Приготвяне

Първо се прави сиропа за блатовете:

Слагате в чаша в микровълновата /или в тенджерка на котлона/ 300 мл вода, 1 с.лъж. коняк и 1 с.л. сироп от ягодово сладко, загрявате до завиране и слагате настарани. След това се прави крокана за крема. Счуквате 50 гр. орехови ядки. В тавичка постилате фолио и го намазвате с олио. В тенджера на котлона слагате 200 гр. захар, 1 ч.л. маргарин и 1 ч.л. вода и разбърквате до карамелизиране. Щом придобие приятен карамелен цвят махате от котлона и бързо прибавяте орехите. Разбърквате и разстилате на тънък пласт върху фолиото. Всичко се прави бързо, защото изстива и се втвърдява. Оставяте да изстине и след това натрошавате крокана на малки парчета.

Дойде ред на крема

Слагате течния шоколад с 1  ч.л. вода в чаша в микровълновата на средна температура за около 2 мин./или на водна баня на котлона/ докато се разтопи и хубаво го ръзбърквате. Изсипвате сметаната в дълбок съд и разбивате/както е описано на опаковката/ обикновенно на висока скорост около 7 мин. Когато сметаната стане твърда се отделя малка част/около половин ч.чаша/ за украса. Внимателно прибавяте от шоколада/трябва да е относително течен, но не прекалено/ и разбивате, отново шоколад и разбивате до прибавяне на всичкия шоколад. Отделяте си от шоколадовата сметана – приблизително 1 по – голяма ч.чаша/ше ни послужи за намазване на тората/ В останалата сметана се добавя крокана и се разбърква.

Ето ги прекрасните трюфели:

Взимате си чинийка/която можете да сложите в камерата/ с помощта на 2 ч.л. оформяте от сметаната нещо като топченца и ги нареждате в чинията. Трябват Ви около 9, но си направете поне 11, за всеки случай. Слагате в камерата да замръзват, около 10 -15 мин./трябва да са твърди като сладолед/. Разтопявате 1 блокче от глазурата/в микровълнова – за около 1 мин. или на водна баня/ с 1 ч.л. вода. Оставяте я леко да се охлади, за да не разтопява сметаната и да стои по- плътно. Поставяте трюфелите в чинийка, внимателно ги заливате с глазурата/може и да ги топвате в нея/ и след това ги оставяте да стегнат.

Предстои ни сглобяването на тортата:

Разделяте блата на 3 платки. Поставяте първата в тортена чиния, набоцквате леко с вилица и напоявате със сиропа/хубаво е да е топъл/.  Сметаната с крокана, която Ви е останала след трюфелите се разделя на две части. Слагате първата част върху блата, като го намазвате леко и отстрани. Следва вторият блат, набоцквате го и го напоявате. Нарязвате банана на малки кубчета и разбърквате със сметаната. Намазвате блата отгоре и леко отстрани. Поставяте третият блат, сиропирате го и го намазвате отгоре и отстрани със шоколадовата сметана без крокан, която отделихме предварително. Настъргвате втората глазура на едрото ренде и поръсвате върху тортата/отгоре/. Разполагате трюфелите/както Ви харесва/.