Купете криптовалута от регулирани доставчици за България (2020)

11
299
Добави коментар

Глава 2 Какво точно са криптовалутите?

Криптовалутите са цифрови платежни средства, базирани на софтуерен протокол.

Подобно на интернет с TCP / IP.

Данните за транзакциите се съхраняват криптирани в книга за публични акаунти (“Книгата”).

Криптовалутите се управляват в софтуер, наречен “портфейл”.

Когато създава портфейл, потребителят създава частен ключ (private key), който му предоставя достъп до портфейла му.

Портфейлът съхранява адреси, които могат да се използват за получаване или изпращане на монети.

В обобщение:

Криптовалути: Дигитални монети, които ви позволяват да изпращате пари по интернет без банка.Портфейл: Портфейл, в който се съхраняват криптовалутите.Частен ключ (Private key): Парола за достъп до собствения ви портфейл. Предимства на криптовалутите:

Какви предимства има инвестицията в криптовалути за толкова много експерти, които я хвалят като финансова революция?

Най-голямото предимство със сигурност е децентрализацията.

В миналото винаги сме имали трети страни като банки, PayPal и т.н. за да пратим пари от един човек на друг, с криптовалутите това вече не е така.

От една страна това спестява такси, от друга страна, вече не е нужно да поверявате парите си на никого и сте единствен собственик на парите си.

Чрез технологията Blockchain цялата мрежа проверява транзакциите и гарантира, че подателят наистина е собственик на парите – и разбира се, че не може да харчи парите два пъти.

Но освен самото изпращане на парични стойности криптовалутите намират и други приложения, които в миналото бяха възможни само в  научнофантастични филми.

Например проектът IOTA трябва да служи като основата на Интернет на нещата (internet of things) и да предостави на колите портфейл, така че да могат автоматично да плащат услуги без човешка намеса.

Криптовалутите и блокчейн технологиите обаче все още са в начален етап.

В резултат на това нестабилността на цените може да доведe до големи печалби или загуби за инвеститорите.

Все по-голямото приемане на все повече компании в икономиката и банковата индустрия предлага изключително положителни бъдещи перспективи, особено в сравнение с други (традиционни) класове активи.

Криптото е бъдещето, съгласни са много експерти.

Как възникват криптовалутите?

За да създадете криптовалути, имате следните опции:

Копаене

Първият – и вероятно най-известният – е добивът.

Монетите се генерират от огромна изчислителна мощност. В резултата на което са се формирали големи майнинг пулове, които могат да бъфат и много печеливш бизнес. Тези майнинг пулове са съюзи на компании, които само и единствено преследват целта за генериране на нови криптовалути.

Най-големите миньорски басейни са специализирани в големи валути като Bitcoin и Ethereum и са съсредоточени в азиатския регион.

Те формират огромен хаш процент, който осигуряват на мрежата и това прави почти невъзможно частните инвеститори да печелят от минния бизнес.

ICO-та:

През 2018 г. се получи голямата ICO мания.

ICO означава първоначално предлагане на монети и може да бъде сравнено с IPO (ППП – Първично публично предлагане) от фондовия пазар.

ICO създава ограничен брой токени, които се съхраняват в интелигентен договор (smart contract) в съществуваща блокчейн мрежа, които по-късно се разпространяват.

Повечето от ICO се проведоха по веригата ethereum, която за кратко претовари блокчейн.

В ретроспекция се оказа, че ICO имат някои недостатъци за инвеститорите на дребно. Много компании вече са продали частно количество токени с отстъпки над 50% на предприятия за рисков капитал.

Веднага след като токените бяха изброени на борсите, имаше огромен натиск върху продажбите, което често доведе до лоши цени на акциите и разочарование на инвеститорите.

Инвеститорите могат да се защитят от подобен пропуск, като инвестират във вече установени криптовалути, като например Bitcoin, Ethereum или IOTA.

От 2019 г. STO набират популярност. Секюритизираните токенови предложения са допълнително развитие на ICO-тата. STO-та са регулирани оферти в крипто зоната. ICO за разлика обаче, бяха предимно напълно нерегулирани. Така инвеститорите в STO са с увеличена правна сигурност. Също така едва ли са възможни измамни оферти. В началото на 2019 г. BaFin вече одобри първите STO в Германия.