Отлагат „Тур дьо Франс“ заради удължаването на извънредното положение

2
179
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Най-престижното колоездачно състезание в света – „Тур дьо Франс“, ще бъде отложено от организаторите, след като вчера президентът на Франция Еманюел Макрон обяви удължаване на карантината в страната до 11 май. Заради кризата с коронавируса забраната за провеждане на масови събития ще бъде поне до средата на юли.

Тазгодишното издание на Обиколката на Франция трябваше да започне на 27 юни в Ница и да завърши на 19 юли в Париж. Организаторите все още са решени състезанието да се проведе, като в момента обсъждат нови дати, сред които 25 юли – 16 август.

Възможно е обаче „Тур дьо Франс“ да се проведе в края на лятото, за да бъде избегната нова възможност от провал на събитието заради пандемията.

„Джиро д’Италия“, което трябваше да се проведе от 9 до 31 май, вече бе отложено, но без да се насрочва нова дата, докато организаторите на третото голямо състезание през сезона – „Ла Вуелта а Еспаня“, все още държат да го проведат по график от 14 август до 6 септември.

Преди ден Жан-Франсоа Миньо от Френския национален център за научни изследвания и автор на книгата „История на „Тур дьо Франс“ заяви, че отмяна на надпреварата би могла да доведе до финансов крах за целия сектор на професионалното колоездене.

„Повечето спонсори са в колоезденето само заради Тура, целият спорт е центриран около тази надпревара. Ако тези спонсори инвестират пари, то е защото телевизионните зрители разпознават екипите на отборите, а това е единственото състезание с толкова голяма аудитория. Почти няма други спортове, които толкова да зависят от едно-единствено състезание“, каза Миньо.

loading…