Билияна Йотовска и нейните съвети как да останем здравословни у дома

1
134
Добави коментар
svetla58
svetla58

Модел, инструктор и състезател- за Билияна Йотовска спортът винаги е бил начин на живот, защото още малка се занимава с художествена гимнастика. Днес тя има собствена линия спортни дрехи,  книга с рецепти, която продължава да жъне огромен успех. А да не говорим и за книгата ѝ “Наръчник за здравословен живот”, която става все по-търсена!

В положението, в което се намираме в момента – затворени у дома и често обездвижени, решихме, че тя е най-подходящият гост на eModno. Билияна ни дава съвет как да се храним, така че да не наддаваме тегло, докато сме у дома. Как да тренираме вкъщи с една лесна, но ефикасна тренировка. И още куп ценни съвети за това как да живеем здравословно, докато сме под карантина (а и не само).

Как се чувстваш, как ти се отразява самоизолацията?
Добре съм, малко се поотърсих от напрегнатото ежедневие. Сега прекарвам времето си предимно вкъщи, тренирам редовно и имам много повече време за семейството си.

Успя ли да напаснеш ежедневието си по новия ритъм на живот в момента?
Да, абсолютно. Вкъщи не е никак лошо, разбира се, хубаво е да не се проточи изолацията твърде дълго, защото ще се отрази на бизнеса на всички ни – без съмнение!

Какви са плюсовете на това да работиш от вкъщи?
Моето работно време винаги е било “плаващо” и съобразено с моя график. Имам удоволствието да работя за себе си, развивайки собствения си личен бранд и работейки по моите проекти – книги, инстаграм, YouTube. Нужен ми е интернет и лаптоп или телефон, така че не ми е трудно сега. Разликата е, че мога да закусвам вкъщи ха ха, иначе винаги се случваше навън след тренировка. Обикновено денят ми започва със спорт в залата, после закусвам директно в магазина ни. Сега отново сутрин спортувам, но с тази разлика, че залата е вкъщи. Имаме чудесен напълно оборудван домашен фитнес.

А какви са минусите?
Липсва ми комуникацията с хората, работните срещи, които сега са онлайн. Липсват ми и срещите с приятелите ми, с които сега само си пишем или се чуваме по телефона.

В момента всички се оплакват, че поради това застояване у дома качват килограми? Защо мислиш се получава това, каква е грешката на хората?
Много хора наистина нямат условия за спорт- за тези, които са в апартаменти, е по-трудно, но не и невъзможно! Има ли желание, има и начин. Винаги може да бъдем активни, макар и вкъщи. Непрекъснато споделям свой клипчета за тренировки в домашни условия. Може да следите сторитата ми в Instagram @bilianayotovska_new, както и видеата, които качвам в моя YouTube kанал –  Biliana Yotovska fitness.

Ти какъв съвет би дала на другите, така че да не се тревожат за наддаване на теглото?
Да се хранят разумно и да намерат начин да спортуват вкъщи- необходимо им е единствено желание. 

Би ли дала едно примерно меню за деня?
Закуска: Любимата ми протеинова суперпалачинка!
Обяд: 200 г свежа салата от спанак, рукола, краставица, чери доматчета, 1 с.л. нахут, 20 г тиквени семки – овкусена със зехтин и сол
+ скариди на тиган или зеленчукова супа
Междинна закуска: зелена ябълка и 1 доза (30 г) протеин изолат
Вечеря: Сьомга на скара с аспержи

А би ли споделила една твоя любима рецепта – за каквото и да е?
Разбира се, аз непрекъснато споделям в своя Instagram. Дори наскоро пусках свое „Кулинарно предизвикателство”.  Ето я любимата ми рецепта за протеинови палачинки:
5 белтъка + 1 жълтък @eggsbagrianka
1 с.л. смляно сусамово семе
1 с.л. смляно ленено семе
4 с.л. овесени трици или ядки
4 с.л. смлени сурови ядки
доза протеин изолат BioTechUSA
няколко какаови зърна
няколко зрънца годжи бери

Поставете всички продукти в блендер и блендирайте до получаване на еднородна смес. Загрейте тефлоновия тиган, леко намазнен със зехтин, и сложете един черпак от сместа в него, после разлейте по целия тиган. Печете от двете страни до златисти отенъци. Оставям на Вашето въображение с какво да ги гарнирате. Импровизирайте!

Можем ли да постигнем резултати с тренировки у дома? Ако да- какво всъщност е важно, за да има ефект?
Може, да. Просто трябва да бъдем постоянни! Ето и една примерна бърза тренировка:

10 бърпита
10 лицеви опор
10 клека
10 скока от място
10 сумо клека
10 коремни преси по избор

* повторете 3 пъти! Enjoy

 

А успяваш ли да ангажираш и дъщеричката си с тренировки у дома? Тъй като това е голям проблем в момента за много родители – децата им кипят от енергия и не знаят какво да правят.
Да, тя често тренира с двама ни с Митко. Сега ѝ показваме много неща, защото имаме повече време. Но при нас е лесно- живеем в къща с голям двор. Имаме много домашни любимци и тя често играе с тях на двора. Разбира се, липсват й игрите с приятелите й, липсва й училището, но няма как!

Освен с тренировки, с какво запълваш деня си в момента? Успя ли да направиш неща, за които все не ти стига времето?
О да, починах си и се наспах! За това все не ми стига времето! Иначе работя по новата есенна колекция на Biliana Yotovska label и преведох последната си книга “Наръчник за здравословен живот” на английски. Скоро влиза в печат.

https://bilianayotovska.com/

А какво нямаш търпение отново да направиш, когато карантината приключи?
Ах, много неща са! Да се видя с приятели, да отида да тренирам в залата или да потичам на стидиона. И разбира се – да излезем на семейна разходка някъде с Митко и Никол.

Още една БОНУС тренировка: