Ключова дума „乔丹“: как Майкъл Джордан спечели осемгодишна битка в Китай

1
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Баскетболната легенда Майкъл Джордан излезе победител в дългогодишен съдебен спор в Китай, съобщава „Спортс илюстрейтид“, като се позовава на информация от китайските медии. Шесткратният шампион в НБА спечели дело срещу производителя на спортни продукти „Цяодан спортс“ (Qiaodan Spors).

Върховният народен съд в Китай се произнесе в полза на американеца заради нарушения на интелектуалната собственост от страна на компанията. Джордан заведе делото през 2012 г. с иск за 8 млн. долара.

Той претендираше, че китайският производител използва неправомерно името му. Съдът прие тезата, че има сходство между „Джордан“ и „Цяодан спортс“ заради начина им на изписване и произнасяне на китайски. Посочва се, че в страната името на Джордан най-често е изписвано „乔丹“ чрез пинин (транскрипция на китайския език на основа на латинската азбука). В същото време 乔丹 се чете като „Цяодан“, обяснява „Спортс илюстрейтид“.

Години след началото на дейността си азиатската компания започнала да копира „Джордан бранд“, като прибавила стилизирана фигура на баскетболист, както и номер 23, с който играеше бившият състезател на „Чикаго булс“.

Във времето делото премина през много обрати, за да се стигне до положителен развой за Джордан. На „Цяодан спортс“ засега е позволено да продължи да използва стилизираната баскетболна фигура, тъй като предстои този казус да бъде разглеждан.

loading…