УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-15 с двама американци и един руснак се прибра на Земята!

2
209
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от контролния център. Заради епидемичната обстановка, на мястото на кацането нямаше телевизионни екипи, които да предават завръщането на космическия кораб на живо. Фото: Роскосмос

17 април 2020 г. 08:30 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в около 08:16 ч. българско време пилотираният космически кораб „Союз МС-15“ с астронавтите Джесика Меър и Ендрю Морган, както и космонавта Олег Скрипочка, се завърна благополучно на Земята. За съжаление поради епидемичната обстановка  нямаше телевизионни екипи, които да заснемат кацането на кораба в реално време – само най-основният наземен екип беше на мястото на спускането. 

Роскосмос обаче съобщава, че космическият кораб се е преобърнал настрани. Това не е необичайно за „Союз“-ите.

Продължителността на престоя в космоса за Олег Скрипочка и Джесика Меър възлиза на 205 дни, а за Ендрю Морган (който излетя на 20 юли 2019 г. с кораба „Союз МС-13“) – 272 дни.

Пак във връзка с епидемичната обстановка, екипът ще бъде доставен посредством руски хеликоптери във възстановителния център в Байконур, Казахстан. Там американците и руснакът ще се разделят – в Казахстан вече е ангажиран самолет, който ще превози Морган и Меър директно в Хюстън. Скрипочка ще бъде поставен в изолатор, където ще подлежи на наблюдение.

На борда на Международната космическа станция остават да живеят членовете на екипажа на 63-тата продължителна експедиция, състоящ се от Анатолий Иванишин, Иван Вагнер и Крис Кесиди. Напомням на читателите, че техният пилотиран кораб „Союз МС-16“ излетя успешно на 9-ти април. Само трима души ще живеят на МКС до момента, когато по-късно през пролетта или през лятото излети пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ с Боб Бенкен и Дъг Хърли – тогава екипажът временно ще нарасне на петима. 

За повече информация: Роскосмос, НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/